Taidelainaamon verkkogalleria uudistaa taiteen välitystä verkossa

15.01.2019

Lapin taiteilijaseura on tuottanut uuden verkkogallerian taidelainaukseen ja -myyntiin. Taustalla on ollut tarve Lapin kuvataiteen omalle myyntialustalle: haluamme palvella lappilaisia yksityisasiakkaita, lapinhulluja matkailijoita ja lappilaisia kuntia, kaupunkeja ja muita julkisen taiteen kerääjiä omalla myyntikokoelmalla verkossa. Verkkogalleriassa Lapin taiteilijaseuran jäsentaiteilijat voivat välittää teoksiaan myyntiin ja lainaukseen.

Taiteen lainaamista ja ostamista ohjataan ja tuetaan teosten hakutoiminnoilla. Asiakkaat voivat hakea teoksia muun muassa aiheen perusteella. Aiheita ovat muun muassa talvi, syksy, kevät ja kesä, eläin ja niin edelleen. Teoksia voi hakea myös teoksen tunnelman perusteella sekä ”Mille ja kenelle” hakukomennolla. Tämä palvelee asiakkaita, jotka etsivät uusia teoksia esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja hoitolaitosten tiloihin.

Haasteen kuvataiteen välittäjätoiminnan palvelun kehittämisestä heitti Lapin taiteilijaseuralle Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelukeskuksen palvelualuepäällikkö Merja Tervo ja toimialajohtaja Antti Lassila vuoden 2018 alussa. Lassila kertoi, että Rovaniemellä rakennetaan ja remontoidaan muun muassa useita kouluja ja niihin tullaan tekemään taidehankintoja. Nyt julkaistu verkkolainaamo palvelee myös Rovaniemen kaupunkia.

Verkkosivuston suunnittelu ja toteutus on tilattu rovaniemeläiseltä Artorio-yritykseltä, joka on erikoistunut taiteen digitaalisiin palveluihin. Artorion missiona on lisätä taiteen saavutettavuutta, löytää uusia ostajia, lainaajia ja katsojia teoksille. Heidän periaatteenaan on, että taide kuuluu esittää verkossa teoksen ehdoilla, tarkoin kuvin ja kattavin tiedoin. Lainaamon verkkosivuston taustalla on Artorion oma taiteen verkkoalusta, ArtVault, johon taiteilijat tallentavat teoskuvansa tietoineen. Sieltä niitä julkaistaan useille eri alustoille, kuten ArtLocatoriin, näyttelyjen kuratointeihin ja myöhemmin myös Lapin taiteilijaseuran verkkogalleriaan. Verkkogalleria ja taidelainaamo tulevat siis olemaan Lapin taiteilijaseuran kaksi eri sivustoa: taidemaailmalle ja kuraattoreille esitellään usein osittain eri teoksia kuin taidelainaamon asiakkaille. Sivustot edellyttävät myös teosten erilaisia luokitteluja.

Siirry uuteen verkkolainaamoon tästä.

Lisätietoja: Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi@ulapland.fi, 0407639948