Y-AiR taiteilijahaku Japaniin

24.02.2017

Käynnistämme vuonna 2017 visuaalisen taiteen vaihto-ohjelman Pohjois-Suomen ja Japanin välille. Hankkeella tuetaan nuoria kuvataiteilijoita Japanissa ja Pohjois-Suomessa. Kyseessä on niin sanottu Y-AiR ohjelma eli young artists in residence. Hanke järjestetään yhteistyössä Suomen Japanin instituutin kanssa.

Ohjelmaan etsitään nyt  suomalaista taiteilijaa, joka pääsee työskentelemään tokiolaiseen taiteilijaresidenssiin Japanissa sekä toteuttamaan installaation ympäristötaidetapahtumassa Tōmi Cityssä, Naganossa elo-lokakuussa 2017.  Taiteilijan matka- ja majoituskulut noin kahden kuukauden vierailulle kustannetaan vaihto-ohjelmasta. Rahoituspäätösten jälkeen taiteilijoita informoidaan tarkemmin resursseista.

Taiteilijahaku

Taiteilijahakuun voivat osallistua Pohjois-Suomessa syntyneet tai siellä asuvat ammattitaiteilijat ja taideopiskelijat, jotka ovat ehdotuksen jättöhetkellä alle 40 vuotiaita. Pohjois-Suomi tarkoittaa tässä yhteydessä Lapin, Oulun ja Kainuun alueita.

Valitsemme taiteilijan idealuonnoksen/teosehdotuksen, portfolion ja ansioluettelon perusteella. Teosehdotukset voivat olla esimerkiksi installaatioita, ympäristötaideteoksia tai mediataideteoksia seuraaviin sijainteihin osaksi Tōmi Cityn taidetapahtumaa:

1. ulkoilmassa maaseutumaisessa ympäristössä

2. alueella sijaitsevien pienten lampien rantavyöhykkeellä tai vedessä

3. tyhjilleen jääneissä teollisuus- tai varastotiloissa

Valinta on kaksivaiheinen:

• 1.vaiheessa suomalainen jury valitsee kolme parasta lähetettäväksi Japaniin. Suomalaisessa juryssa ovat kuvanveistäjä Antti Ylönen sekä Lapin taiteilijaseuran ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan edustus.

• 2.vaiheessa jury, johon kuuluvat edustajat Geidai-taideyliopistosta, Youkobo Art Space -residenssistä ja Suomen Japanin instituutista, valitsevat Japanissa toteutettavan teoksen.

Valittu taiteilija suunnittelee teoksen lopullisen toteutustavan ja -sijoituksen Tōmi Cityssä yhdessä japanilaisen tapahtumajärjestäjän kanssa.

Taustaa Tōmi Cityn taidetapahtumasta

Tōmi on noin 30 000 tuhannen asukkaan kaupunki vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Tokiosta. Alue on vuoristoista seutua, jolla on värikäs historia, sillä Edo-kaudella se sijaitsi tärkeän Nakasendo-reitin varrella, kun matkattiin Kiotosta Edoon eli Tokioon. Alueen historiaa ovat myös sillkiperhosten kasvatus tekstiilituotteita varten sekä  rotuhevosten jalostus keisarillisen perheen käyttöön.

Tōmin alueen tämän päivän haasteet ovat hyvin samanlaisia kuin Pohjois-Suomen syrjäseudulla: väestön ikääntyminen, työpaikkojen vähentyminen ja nuorten poismuutto kaupunkeihin. Lisätietoa mm. tästä.

Vuonna 2016 paikkakunnalla järjestettiin ensimmäistä kertaa taidetapahtuma nimeltä ‘Museum-in-the-Sky’ yhteistyössä Tōmi Cityn ja Geidai-taideyliopiston kanssa. Vuonna 2017 mukaan kutsutaan ensimmäiset kansainväliset taiteilijavieraat, ja heidän joukossaan ensimmäinen suomalainen nuori kuvataiteilija.

Katso kuvia vuoden 2016 tapahtumasta facebookista.

Aikataulu

Kilpailuun voi osallistua 24.maaliskuuta 2017 mennessä.

Taiteilijavalinnan tulos julkistetaan huhtikuun  2017 lopulla.

Taiteilijan Japanin matka elo-lokakuussa 2017

Hakuohje

Lähetä idealuonnos/teosehdotus, porfolio ja ansioluettelo (englanniksi tai suomeksi) 24.3.2017 mennessä sähköpostitse osoitteeseen tomi.kilpailu@gmail.com

Ohjelman järjestäjät yhteistyötahot ja rahoittajat

Taiteilijavaihto-ohjelman toteutuksen japanilaisia yhteistyötahoja ovat Youkobo Art Space  ja Geidai-taideyliopisto Tokiossa. Suomessa toimijoita ovat Artbreak AIR Iissä, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Lapin taiteilijaseura Rovaniemellä sekä  Suomen Japanin instituutti. Hankkeen rahoitushaku on vielä osittain avoinna.

Lisätietoja

Kaisa Kerätär, ArtBreak AIR/Osuuskunta Waria. Puh. 045-124 2050, kaisa (at) waria.fi

Maria Huhmarniemi, Lapin yliopisto/Lapin taiteilijaseura. Puh. 040-763 9948, maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi