Arbetsstugan Muodoslompolossa

Taiteilijakotiresidenssi toimii talossamme kauniissa Muodoslompolon kylässä Pohjois-Ruotsissa. Kylä on hyvin hiljainen, joten tämä residenssi sopii taiteilijoille, jotka kaipaavat lähelle luontoa turistikeskusten ulkopuolella. Kylää ympäröivät mäntykankaat, -metsät ja erämaajärvet.

Muodoslompolon kylässä asuu noin 60 henkeä. Kylä sijaitsee rauhallisessa Pohjois-Ruotsissa mutta kuitenkin lähellä Suomea ja Oloksen ja Pallaksen matkailuympäristöjä, joissa on mahdollista vaeltaa ja hiihtää merkityillä reiteillä tunturimaisemassa. Kylän lähin taajama on Muonio noin 15 km päässä. Vaikka Muodoslompolossa on kyläkauppa, joka tarjoaa postin ja apteekin palveluja, auto on alueella hyödyllinen.

Työtuvasta kodiksi ja taidekeskukseksi

Talon nimi on Arbetsstugan, eli työtupa. Talon on alun perin rakennettu vuonna 1924 sisäoppilaitokseksi, jossa köyhät lapset saivat asua ja tehdä käsitöitä, kuten kutoa mattoja ja koreja. Vastaavia taloja on ollut Ruotsissa useita ja niiden tarkoituksena on ollut torjua köyhyyttä ja kerjäläisyyttä. Lapset saivat talossa ruuan ja pienen palkan.

Myöhemmin taloa on käytetty kyläkouluna ja sen jälkeen kylätalona, jossa kyläyhdistyksen väki kokoontui. Väkimäärän pienetessä kyläyhdistys laittoi talon myyntiin.

Nykyään talo on nelihenkisen perheemme ja kahden kissan koti. Järjestämme talossa ja sen pihamaalla vuotuisasti taide- ja taidekasvatustapahtumia. Katso kuvia Facebook-sivultamme.

Mökkimajoitus kesällä

Kesällä 2017 voimme vastaanottaa taiteilijoita residenssiin 15.6.-28.8.2017 pieniin mökkeihin, jotka sijaitsevat päätalon yhteydessä. Molemmissa mökeissä on kaksi kerrossänkyä, eli peti neljälle hengelle. Mökeissä voi laittaa ruokaa: niissä on pieni keittiönurkkaus, jossa on jääkaappi ja hella. Mökit soveltuvat perheellisille taiteilijoille.

Taiteilijat voivat viipyä viikosta useisiin viikkoihin.

Taiteilijat voivat käyttää työtilanaan luokkahuonetta päärakennuksessa. Huoneet soveltuvat kuvataiteilijoille ja tanssijoille ja muuhun vastaavaa taiteelliseen työskentelyyn, joka ei vaadi ilmastointia.

Veloitamme 120€ viikolta yhdestä mökistä. Hinta sisältää Internetin, lakanat ja mahdollisuuden käyttää pyöriä ja pesukonetta.

Vuosi Muodoslompolossa

Vappuna Muodoslompolossa on vielä lunta.

Kesäkuussa kylä täytyy niittykukista! Aiemmin joka talossa on ollut karjaa ja kotieläimiä, edelleen maisema on kulttuurimaisemaa.

Pihamaalla voi järjestää taide- ja kulttuuritapahtumia.

Ensilumi sataa lokakuussa. Pihalla on liukumäki ja hiekkalaatikko lapsille. Mökit, jotka ovat kuvassa takana, eivät ole talviasuttavia.

Keskitalvi on kaamoksen aikaa ja kevätalvi auringon ja hankikelien juhlaa. Jatkossa tulemme avaamaan residenssitiloja myös talvikaudelle päätaloomme.

Isäntäperhe

Taiteilija Maria Huhmarniemi

Käytän teoksissani vanhoja tavaroita ja tekstiilejä, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja sekä dokumentointia ja haastattelua. Neulon ja virkkaan, kerään ja rakentelen, keskustelen ihmisten kanssa ja tallennan näitä keskusteluja. Teokseni ovat tila- tai paikkasidonnaisia installaatioita niin gallerioissa kuin ulkoilmassa.

Asumme osa-aikaisesti Arbetsstugan-talossa ja Rovaniemellä, jossa työskentelen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Minulla on Taiteen Tohtorin tutkinto. Toimin myös Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtajana.

Kotisivuni löytyy täältä.

Yhteydet

Suomessa lähin taajama on Muonio, johon on bussiyhteydet Rovaniemeltä ja Kittilästä. Kittilässä on lähin lentokenttä. Ruotsissa Pajala on lähin taajama, johon on bussiyhteydet Luulajasta ja Kiirunasta. Pajalassa ja Luulajassa on lentokentät.

Hakuohje

Lähetä sähköpostia Maria Huhmarniemelle osoitteeseen maria.huhmarniemi@ulapland.fi. Kerro, milloin haluaisit saapua residenssiin ja millaisia työtiloja tarvitset taiteelliseen työskentelyysi.

Vieraanamme ovat olleet

Mariëlle Lapidaire, Hollanti, 2013