SuomeksiIn English

Panu Johansson

15.10.2016

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Avajaiset perjantaina 14.10 kello 18-20. Tervetuloa!

"Jossain muualla ja silti aina täällä"

Teosta "Jossain muualla silti aina täällä" voi kuvata termillä päiväkirjaelokuva. Tämä kokeellisen elokuvan historiasta poimittu termi on periaatteessa osuva, sillä nyt esillä oleva teos perustuu jo toistakymmentä vuotta epäsäännöllisesti kuvattuun kaitafilmipäiväkirjaan. Taiteilija on dokumentoinut arjessa kohtaamiaan asioita spontaanisti vailla perusteellista etukäteissuunnitelmaa. Dokumentointityön pyrkimyksenä on lähinnä ollut välittömien sattumusten poimiminen suoraan havainnosta filmille ja pienten jokapäiväisten tilanteiden - yksityiskohtien, välähdysten ja yllätysten - vangitseminen. 

Tätä elokuvaa voi päiväkirjan ohella verrata myös kollaasiin. Toisin kuin perinteiset päiväkirjat, teos ei etene kronologisesti päivämäärästä toiseen, vaan yhdistelee asioita vapaammin, ajatuksen ja muistojen tasolla. Yhdestä teemasta siirrytään toiseen ja hetken päästä edelliseen palataan taas uudelleen. Elokuvassa ei kuljeta asteittain menneestä tähän hetkeen vaan teos esittää sarjan katkelmallisia ja toistuvia nykyhetkiä. Teoksen edetessä nämä yksittäiset havainnot alkavat lomittua keskenään muodostaen uudenlaisen kuvien, äänien ja muistojen mosaiikin. Teoksesta rakentuu rikas kollaasi - arjen ja muiston värikylläinen kuva - jossa on toisaalta jotakin vaikeasti määriteltävää, mutta samalla hyvinkin tuttua. Teoksen silppumainen, useista eri äänilähteistä koostettu ääniraita kuvastaa samaa ajatuksen tasolla kulkevaa asioiden yhdistelyä joka on täynnä välähdyksiä jostain kaukaa: ääniä ja heijastuksia, jotka kuulostavat etäisesti tutuilta, mutta joiden alkuperä jää hämärän peittoon. 

Teoksen toteutumista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto. Näyttelyn järjestämistä on tukenut Rovaniemen kaupunki. 

Teoksen pituus on 59 minuuttia ja se pyörii näyttelytilassa jatkuvalla loopilla. Galleristi voi pyydettäessä aloittaa teoksen toiston alusta. 

Taiteilijan yhteystiedot: johansson.panu(at)gmail.com
www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3549