SuomeksiIn English

Illukka & Puranen & Vesanen-Laukkanen

20.01.2018

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Nyrjähdys, venähdys, murtuma

Kolmen taiteilijan ryhmänäyttelyn lähtökohtina ovat yhteiskunnan rakenteissa ja käytännöissä tapahtuvat nyrjähdykset, totuuden venähdykset sekä menneen, tulevan ja nykyhetken murtumat. Taloudellista voittoa tavoitteleva yhteiskunta monimutkaistuu ja eriytyy, samalla kulutus ylittää maapallon kantokyvyn.

Illukka, Puranen ja Vesanen-Laukkanen kommentoivat teoksillaan historian lyhyttä muistia, sukupolvien vastuita ja velvollisuuksia toisilleen sekä kohtaamisen tarvetta. Taiteilijoiden työskentelyssä pessimistisen tulevaisuusvision rinnalle nousee lohdutus, kohtaamisen lämpö ja uuden yrityksen mahdollisuus.

Gallerian mustassa tilassa Purasen Waste Waltz peräänkuuluttaa tulevien sukupolvien oikeuksia ja nykyisten vastuuta. Teos on videoversio Purasen yhdessä poikansa sirkustaiteilija Armas Lintusaaren kanssa toteuttamasta esityksestä. Gallerian vaaleassa huoneessa on Illukan installaatio Kasvoton, joka käsittelee lähihistoriaamme ja sen suhdetta erilaisuuden torjuntaan tai hyväksymiseen, vihaan ja katkeruuteen. Teos on toteutettu kirjomalla toisen maailmansodan aikaisiin, puisiin kainalosauvoihin. Sen rinnalla on Vesanen-Laukkasen sametista ommeltu Iso halaus, joka tuo näyttelyyn lohdutusta ja pehmeyttä.

Leena Illukka on tekstiilitaidetta ja kudontaa opiskellut Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen uusimmat teoksensa ovat installaatiokokonaisuuksia, joita on ollut esillä useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä. Illukan teoksia on valtion taidekokoelmassa ja ulkomaisissa kokoelmissa.

Silja Puranen on Tuusulassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on pitänyt kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä sekä osallistunut kymmeniin kotimaisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin. Purasen teoksia on sekä koti- että ulkomaisissa kokoelmissa. Valokuvaa ja tekstiiliä yhdistävillä teoksillaan Puranen on voittanut mm. Euroopan suurimman nykytekstiilitaiteen palkinnon Nordic Award in Textiles vuonna 2009.

Virpi Vesanen-Laukkanen toimii tekstiili- ja kuvataiteilijana. Hänellä on ollut yli kaksikymmentä yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla, ja hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin sekä toteuttanut tilausteoksia. Helsingissä asuvan ja työskentelevän taiteilijan teoksia on kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa.  

Teostiedot: Leena Illukka: Kasvoton. 2017. Kirjotut kainalosauvat. (Kuva Saana Kamula.)