SuomeksiIn English

Panu Johansson

29.09.2018

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Pienkaupunkisinfonia: 96100-97690

Kaupunkisinfonia on varhaisen elokuvan tyylilaji, jolle ei ole yhtä selkeää määritelmää. Yleensä tämän tyylin edustajia on kuvailtu kokeellisiksi dokumenteiksi, jotka kuvaavat tietyn kaupungin arkielämää yrittäen samalla vangita jotain tuon kaupungin hengestä. 1920-luvun tunnetut kaupunkisinfoniat kuvaavat tyypillisesti tuon ajan suurkaupunkeja ja ne korostivat tuolloisen uudenaikaisen kaupunkielämän modernia sävyä ja sykettä. Näissä elokuvissa vilahtelevatkin globaalit metropolit kuten Berliini, Amsterdam, Pariisi ja kaikkein suosituimpana New York. 

Teokseni englanninkielinen nimi on Picturing a Micropolis: 96100-97690. Termille micropolis ei myöskään ole vakiintunutta yhtenäistä määritelmää. Yleensä sitä pidetään suurkaupunkia kuvaavan termin metropolis vastakohtana. Micropolis on siis kooltaan pienehkö kaupunki, joka usein myös sijaitsee kaukana suuremmista väestökeskittymistä.

Kaupunkisinfoniat ovat siis yleensä kuvanneet globaaleja suurkaupunkeja, erityisesti Pohjois- Amerikassa. Olen elämäni aikana vieraillut niin useissa pohjoisamerikkalaisissa suurkaupungeissa kuin pohjoissuomalaisissa pienkaupungeissakin. Oman havaintoni mukaan tunnelma näiden kaupunkityyppien välillä on varsin erilainen. Tämä sinänsä yksinkertainen havainto toimi tämän elokuvan alkusysäyksenä. Tavoitteenani onkin ollut soveltaa tässä teoksessa kaupunkisinfonian keinoja siirtämällä ne uuteen yllättävään asiayhteyteen, 2000-luvun Rovaniemelle.

Olen ottanut vaikutteita  kaupunkisinfonian klassikoista, mutta samalla halusin tuoda teokseen myös tuoreemman ja räväkämmän sävyn. Niinpä valmis teos on paitsi vuosien kuvaustyön ja ruohonjuuritason tarkkailun tulos, myös kokonaisuus, jossa filmille vangitut yksityiskohdat - kuvat, muistot, vuodenajat ja kaupunginosat - vyöryvät katsojan verkkokalvolle kiivaana kineettisenä virtana. Rakeisesta kuvaryöpystä muodostuu uudenlainen ja paljas kaupungin kuva, joka koostuu pienistä arkipäiväisistä havainnoista, mutta koettaa samalla myös tallentaa muuttuvan kaupungin kasvoja. Henkilökohtaisena visiona teos tietenkin vain yksi näkemys, vain yksi tulkinta aiheesta monien muiden joukossa. Samalla elokuva kuitenkin heijastelee myös laajemmin koko Suomen todellisia kansallismaisemia: metsän ympäröimiä betonilähiöitä.

Teoksen musiikki on toteutettu yhteistyössä oululaisen psykedeelisen rock-yhtye Seli Selin kanssa.

Teoksen toteuttamista ovat tukeneet Lapin taidetoimikunta ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK. Näyttelyn toteutusta on puolestaan tukenut Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK. Esitän suurkiitokseni kaikille tukijoille!