SuomeksiIn English

Kristiina Lempiäinen-Trzaska

19.01.2019

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Horisontti

Horisontti (2015-) on maalausinstallaatio, joka koostuu kymmenistä itsenäisistä akryylimaalauksista. Osat ovat seinillä katsojan silmän korkeudella siten, että jokaisen maalauksen oma ”horisonttiviiva” asettuu samalle janalle. Tilassa katsoja asemoituu installaation keskelle; ympärillä on 360 asteen ”näkymä”. Installaation yksittäisten maalausten perustana ja lähtökohtana on väri ja väreihin liittyvät kokemukset sekä mielleyhtymät.

Temaattisesti Horisontti-installaatio viittaa paikkaan. Installaation yksittäiset maalaukset ovat mielen horisontteja, pelkistettyjä näkymiä mielen maisemaan: odotuksiin, muistoihin, tulevaan tai menneeseen. Niiden jatkumo viittaa hermeneutiikan horisontti-käsitteeseen ymmärryksen alati muuttuvana näkymänä. Reaalimaailmassa horisontti on tavoittamaton; kaukana, lähes silmän kantamattomissa, ja sitä lähestyessä se etääntyy aina, muuttuu ja katoaa. Installaation aavistuksenomainen ”maisema” on paikka, missä näkyvä ja näkymätön, tosi ja epätosi, lomittuvat keskenään.

Kuvataiteilija Kristiina Lempiäinen-Trzaska asuu Jyväskylässä. Maalausten ja piirustusten lisäksi hän tekee tila- ja ympäristöteoksia. Yhteisöllisissä ja monitaiteellisissa hankkeissa hän on tehnyt sekä kuorojen että teatteri- ja tanssiryhmien esitysten skenografioita.
Hänen kuvataiteellisen työskentelynsä motiivi on tarkastella asioita ja tapahtumia, jotka ovat jollain tapaa jättäneet jäljen. Teoksissaan hän yhdistää näkyväksi kokemuksia, mielikuvia ja kuulopuheita.

Lempiäinen-Trzaska (Master of Arts 1987 Purdue University, Indiana, USA ja Taiteen maisteri 2014 Aalto-yliopisto) on toiminut aktiivisesti kuvataiteilijana vuodesta 1987.