SuomeksiIn English

Rainio & Roberts

02.12.2012

Studio Mustanapa
Valtakatu 26
96200 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Some we kept, some we threw back

Minna Rainio ja Mark Roberts ovat Rovaniemellä asuvia taiteilijoita, jotka käsittelevät videotaiteessaan yhteiskunnallisia ja poliittisia aiheita. He avaavat Studio Mustanapan teoksellaan ”Some we kept, some we threw back” (2010), joka käsittelee suomalaisten siirtolaisten elämää Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, rinnastaen sen nykyhetkeen ja Suomeen ja Eurooppaan kohdistuvaan siirtolaisuuteen.

Nykyaikaan sijoittuvassa elokuvassa mies lämmittää saunaa Pohjois-Minnesotan maaseudulla. Mies hakkaa halkoja, kantaa vettä saunaan, sytyttää tulen ja käy soutelemassa. Samaan aikaan elokuvan kertojaääni kuvailee lapsuudenkokemuksiaan siirtolaisena, joka lähti perheensä kanssa Suomesta Yhdysvaltoihin kohti uutta elämää.

Kertoja muistelee syitä, joiden takia hänen perheensä lähti kotimaastaan: nälänhätä, työttömyys ja poliittinen vaino. Hän kertoo kuinka hänen perhettään ja muita suomalaisia kohdeltiin Yhdysvalloissa: he olivat ei-toivottuja pakolaisia, jotka kokivat syrjintää ja rasismia, heitä kutsuttiin “likaisiksi suomalaisiksi” ja heidät luokiteltiin etnisesti ei-valkoisiksi.

Teos rinnastaa suomalaisten siirtolaisten kokemukset maahanmuuttokeskusteluun, jota käydään tällä hetkellä monissa Euroopan maissa ja Suomessa. Elokuva muistuttaa, että vain sata vuotta sitten useista Euroopan maista – jotka nyt sulkevat rajojansa pakolaisilta – lähti satoja tuhansia ihmisiä etsimään parempaa ja turvallisempaa elämää muualta. 

Lisätietoa: Rainio & Roberts