SuomeksiIn English

Maija Holma

04.01.2014

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Matto etsii kotia

 

Olen löytänyt teoksen materiaalina toimivat hylkytavarat – erilaiset muovin- ja nahankappaleet, narunpätkät, hiussoljet, sytkärit, kynsiharjat, puikkarit ja tunnistamattomat esineet – Atlantin valtameren rannalta Galiciasta keväällä 2006. Matto on matkustanut ympäri Eurooppaa, levittäytyen eri paikkoihin, viime aikoina myös museoihin ja gallerioihin, joissa on ollut esillä myös sen matkasta kertovia dokumenttikuvia.


Matto on surkuhupaisa matkalainen joka ei ole oikein tervetullut minnekään. Sen osat ovat maailman hyljeksityintä ainesta: jätettä, rikkinäisiä tavaroita väärässä paikassa, saastetta, kapineita jotka eivät kuulu oikeastaan minnekään. Globaalissa aineenvaihdunnassa olemme yhtä niiden kanssa.


Materialismi yhteiskunnassamme on itse asiassa materiaalisen maailman halveksuntaa. Heitämme tavaroita pois, tuotamme huonolaatuista tavaraa poisheitettäväksi. Halveksimme ympäristöä sotkemalla sen aineilla jotka eivät sinne kuulu. Olemme keksineet käänteisen alkemian: teemme saastaa puhtaista, luonnollisista, vilpittömistä aineksista. Materialismi voisi tarkoittaa myös jokaisen pienenkin aineenpalasen arvostamista ja tietoa siitä mihin sitä voi viisaimmin käyttää.