SuomeksiIn English

Kärkkäinen Erja

30.08.2014

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Muistorasia

Erja Kärkkäisen Muistorasia -näyttely Studio Mustanavassa syyskuun 17. päivään saakka. Kärkkäinen on pitkän linjan teatterintekijä. Tämän lisäksi vuonna 2011 hän aloitti opinnot soveltavan kuvataiteen maisteriohjelmassa Lapin yliopistossa. Kärkkäinen asuu tällä hetkellä Kemijärvellä, missä työskentelee ohjaajana ja kouluttajana.

Kärkkäinen on opiskellut 1980-luvulla draamalinjalla teatteria sekä puheoppia Tampereen yliopistossa. Hän on tehnyt työuransa eri tehtävissä soveltavan draaman parissa ja ollut vuorovaikutuskouluttajana eri oppilaitoksissa, työyhteisöissä ja yrityksissä. Lisäksi hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja lavastanut nelisenkymmentä teatteriesitystä ja kolme lyhytelokuvaa, esimerkiksi YLE:lle. Sanataide ja visuaalinen kerronta ovat aina olleet keskeisinä osina hänen esittävän taiteen produktioitaan. Kärkkäisen teatteriesityksiä on palkittu monilla festivaaleilla ja tapahtumissa. Lisäksi hän toimii välillä näyttelijänä ja esittäjänä erilaissa pienissä hankkeissa.

Teatterin tekemisen ohessa Kärkkäinen on aina tehnyt omia kuvataiteen produktioita. Hän tekee kuvataidetta produktiokohtaisesti sekä työstää niitä teatterikeinoja käyttäen ja prosessinomaisesti. Kuhunkin hankkeeseen hän valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, mikä palvelee valmistuvaa kokonaisuutta parhaiten. Maisteritutkinnon lopputyössä Elinkaaritalo – Luova paikka on paras tila hän on kehitellyt taidelähtöistä osallistavaa toimintaa ikä-ihmisille. Lähestymisnäkökulmana on ollut muistelu ja yhteisötaide, jossa teokset tehdään yleensä kierrätysmateriaalista sekatekniikalla.

Muistorasia on sekatekniikalla valmistettu kokonaisuus, joka sisältää neljä teemaan liittyvää eri teosta. Lisäksi näyttelyssä on performatiivinen osuus, jossa Kärkkäinen on mukana koko näyttelyn ajan.

Muistissa syntyy ihmisen identiteetti. Muistin kautta me hahmotamme menneisyyttämme ja luomme suunnitelmia tulevaisuudelle. Kärkkäinen oli Alzheimerin tautia sairastavan isänsä omaishoitajana jonkin aikaa ja tällöin hän heräsi ajattelemaan ja työstämään näyttelyn teemanakin olevaa muistinmerkitystä, muistoja ja sitä kun muisti ja muistot hämärtyvät.

Rankimmat elämänsä roolit Kärkkäinen on tehnyt hoitaessaan isäänsä - ensin tyttöystävänä, sitten äitinä ja myöhemmin isosiskona. Nykyisin hän on isälleen yksi ihminen muiden ihmisten joukossa.

Aiemmin Kärkkäisellä on ollut yksityisnäyttely Galleria Kajo 3:ssa nimellä Luova kattaus ja sama kokonaisuus oli esillä Kemin taidemuseossa soveltavan taiteen yhteisnäyttelyssä Avaus syksyllä 2013. Luova kattaus -näyttely on taiteellinen osa hänen maisterintutkinnon lopputyötään. 

Yhteystiedot:

Erja Kärkkäinen
Metsämiehentie 52
98120 Kemijärvi
puh. 040 0191 393
erja.karkkainen@pp.inet.fi