SuomeksiIn English

Galleria Napa edustaa Suomea Supermarket -messuilla

15.02.2013

- seitsemän suomalaista nykytaiteen galleriaa ja järjestöä osallistuu tämän vuoden Supermarket -messuille. Yksi niistä on Lapin taiteilijaseuran Galleria Napa.

Tukholman ytimessä Kulturhusetissa järjestettävä Supermarket 2013 on mittava kansainvälinen tapahtuma taiteilijajärjestöille ja taiteilijavetoisille organisaatioille, ja vaihtoehto samaan aikaan Tukholmassa järjestettäville kaupallisille taidemessuille. Menestyksekkään yleisötapahtuman lisäksi seitsemättä kertaa järjestettävä Supermarket on saanut maineen kansainvälisenä verkostoitumistapahtumana. Supermarket 2013:een osallistuu 88 näyttelyasettajaa 32 maasta.

Lapin taiteilijaseura on saanut tukea tapahtumaan osallistumiseen Visuaalisen taiteen keskus Framelta.

Suomesta tapahtumaan osallistuvat seuraavat galleriat ja järjestöt:

Ars Auttoinen, Padasjoki

Galleria Huuto, Helsinki

Galleria Napa, Rovaniemi

Galleria Sculptor, Helsinki

Kallio Kunsthalle, Helsinki

MUU galleria, Helsinki

Suomen Pohjoismainen Taideliitto

Tukholma on ajankohtainen kuvataidekohde helmikuussa. Yhtäaikaa Supermarketin kanssa järjestetään myös yksityisten gallerioiden Market-taidemessut. Tuhkolmassa on esillä myös Pilvi Takalan näyttely Bonniers konsthallissa, ja MUU ry:n järjestämä mediataidenäyttely "Audiovisuaalinen olohuone" Suomen Tukholman-instituutin galleriassa. Tukholman ulkopuolella olevassa Norrtälje konsthallissa avautuu Noora ja Kimmo Schroderuksen näyttely 16.2.2013.

Supermarket 2013 -messut ovat avoinna 15.-17.2.2013 osoitteessa:

KULTURHUSET, Sergels torg 3, Tukholma.

Aukioloajat: pe 11-22, la 11-20, su 11-18.

Sisäänpääsy 120 SEK. http://www.supermarketartfair.com

 

 

Ars Auttoinen, Padasjoki

Ars Auttoinen on vuonna 2009 perustettu riippumaton taidekeskus Padasjoella Auttoisten kylässä. Entisen Auttoisten kansakoulun tilat toimivat kesäisin monipuolisina näyttelytiloina harkiten kuratoiduille ja teemoitetuille suomalaisen nykytaiteen näyttelyille. Kolmessa kerroksessa, noin 500 m2:n näyttelytiloissa Ars Auttoinen esittää laajan skaalan eri taiteenaloja, sekä pyrkii löytämään monipuolisesti eri lähestymistapoja kulloisenkin teeman sisältöön paneutuen. Tavoitteekseen Ars Auttoinen on asettanut madaltaa yleisön kynnystä vierailla taidenäyttelyssä, ja tarjota asiakkailleen kotoisa kesäretkikohde. Viihtyisä kahvila ja miljöö, sekä mielellään keskusteleva henkilökunta keventävät tunnelmaa vaikeidenkin asioiden äärellä.

Ars Auttoinen käynnistää residenssitoiminnan vuoden 2013 aikana. Residenssi tarjoaa tiloja määräaikaiseen työskentelyyn eri alojen taiteilijoiden, käsityöläisten ja tutkijoiden käyttöön. Ars Auttoinen pyrkii laajentamaan toimintaansa, ja on avoin uusille yhteistyöhankkeille. Supermarketin valikoimiin tuodaan teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Anni Henriksson, Kati Joki, Terhi Kaakinen, Teemu Salonen, Tuija Teiska ja Lasse Ursin.

www.auttoinen.fi

 

Galleria Huuto, Helsinki

Galleria Huuto on vuodesta 2002 lähtien toiminut taiteilijoiden ylläpitämä tila. Huuto juhlisti 10-vuotista taivaltaan avaamalla vuodenvaihteessa uuden galleriatilan Helsingin Jätkäsaareen. Jätkäsaaressa on myös taiteilijoiden työhuoneita, projektitila sekä kaikille avoin oleskelutila. Lisäksi Huuto jatkaa galleriatoimintaa Uudenmaankadun galleriassaan. Huuto toteuttaa myös projekteja, tapahtumia ja vaihtonäyttelyitä.

Huudon osastolla Supermarket –taidemessuilla on tänä vuonna esillä 29 teoksesta koostuva ”Huuto Alphabets”, joka koostuu Huudon jäsentaiteilijoiden teoksista.

www.galleriahuuto.net

 

Galleria Napa, Rovaniemi

Galleria Napa ja Studio Mustanapa ovat Lapin taiteilijaseuran Rovaniemellä sijaitsevia galleriatiloja. Ne esittelevät vuosittain 17 korkeatasoista nykytaiteen kotimaista ja kansainvälistä yksityis- ja ryhmänäyttelyä. Galleria Napa esittelee Supermarketissa viisi vahvaa naistaiteilijaa: Helena Junttila ja Kaija Kiuru Sodankylästä, Outi Pieski Utsjoelta, Hanna Kanto Haaparannalta ja Essi Korva Pellosta.

Lapin taiteilijaseura tukee lappilaista kuvataidetta ja lisää jäsentaiteilijoidensa työmahdollisuuksia. Seura tuo Lapin nykytaidetta tunnetuksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Galleria- ja näyttelytoiminnan lisäksi Lapin taiteilijaseura ylläpitää Galleria Kellokasta Ylläksellä, taidelainaamoja Rovaniemellä, Pyhällä ja Kittilässä sekä Kuukauden taiteilija -näyttelyitä Kulttuuritalo Korundissa. Koko ajan kasvavassa seurassa on tällä hetkellä yli 100 ammattitaiteilijaa.

www.gallerianapa.fi, www.lapintaiteilijaseura.fi

 

Galleria Sculptor, Helsinki

Suomen Kuvanveistäjäliiton ylläpitämä Galleria Sculptor esittelee ensisijaisesti suomalaista kuvanveistotaidetta, mutta järjestää myös ulkomaisia ja eri taiteen alojen edustajien näyttelyitä. Tavoitteena on taiteellisesti korkeatasoinen ja mielenkiintoinen näyttelyohjelma.

Suomen Kuvanveistäjäliitto on kuvanveistäjien ammattiliitto, joka on perustettu vuonna 1910. Liiton tarkoituksena on edistää suomalaista kuvanveistotaidetta, valvoa kuvanveistäjien ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja, edistää kansainvälistä yhteistoimintaa sekä yleisön kiinnostusta kuvanveistoon.

Supermarket 2013 -messuilla Galleria Sculptor esittelee muutamia kaikkein innovatiivisimpia suomalaisia kuvanveistäjiä kuten Petri Eskelinen, Andy Best & Merja Puustinen, Anne Meskanen-Barman, Hilda Kozari ja Heli Ryhänen. Nämä taiteilijat tuovat messuille mielenkiintoisen valikoiman suomalaista nykykuvanveistoa käyttäen erilaisia vaihtoehtoisia ja kokeellisia materiaaleja sekä ilmaisutapoja, kuten esimerkiksi tuoksuja, mehiläisvahaa, hiekkaa ja multaa tai jopa osallistavia installaatioita.

www.sculptors.fi

 

Kallio Kunsthalle, Helsinki

Kallio Kunsthalle on taidetasku Kalliossa. Toiminta myötäilee EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuoden 2011 tavoitteita. Sen toimintaa ovat olleet kehittämässä kuvataiteilijat, tutkijat ja paikalliset järjestöt. Keskeinen yhteistyökumppani ja tukija on Helsingin Optimistit. Kallio Kunsthalle toimii Elämäntapaliiton Elokolo-kohtaamispaikan vieressä Toisella linjalla.

Kallion Nykytaiteen Museo on näyttelypöytä jota peittää 160x120 cm lasikatto. Pöytään kootaan Kunsthalle-vuoden best (tai worst) off-näyttely, joka lähtee projektin päätyttyä kiertueelle. Kallio Kunsthallen taiteellista vapaaehtoistyötä johtaa Petri Saarikko. Työryhmä: Sasha Huber, Basil Saarikko, Aarno Rankka ja Max Ryynänen.

www.kalliokunsthalle.fi

 

MUU galleria, Helsinki

Vuodesta 1987 lähtien toiminut Taiteilijajärjestö MUU ry edustaa useita eri taiteenaloja kuten media-, video-, valo-, ääni-, performanssi- ja ympäristötaidetta. Alkuvuonna 2013 järjestössä on 600 taiteilijajäsentä. Näyttelyiden lisäksi MUU gallerian ja MUU studion kansainväliseen ohjelmaan kuuluu performansseja, luentoja, konsertteja ja videoscreening-tilaisuuksia. Art Fair Suomi on vuosittainen, Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa järjestettävä nykytaiteen välitystilaisuus. Performanssin ja äänitaiteen levitys ja sähköiset tietokannat ovat ajankohtaisia projekteja MUUn toiminnassa.

Supermarketissa MUU:lla on esillä kolme eri hanketta: performanssitaiteilijoiden sähköiset portfoliot, kansainvälinen sarja videoperformansseja nimeltään "Performance Voyage 3" ja MUU FOR EARS -CD-julkaisujen sarja äänitaidetta. Supermarketissa julkaistana jo CD-sarjan 11.osa, jonka ääniraidat on valittu 400 hakemuksen joukosta. Supermarketissa julkaistaan myös Open Call taiteilijoille MUUn tulevaan videoperformanssien kokoelmaan. Performanssi- ja äänitaiteilija Juha Valkeapää esiintyy Supermarketin Red Spot -näyttämöllä 14.-15.2.

www.muu.fi

 

Suomen Pohjoismainen Taideliitto

Vuonna 1945 perustettu Pohjoismainen Taideliitto PTL on vanhin yhteispohjoismaisista kuvataidejärjestöistä. Liitto perustettiin edistämään yhteistyötä ja ymmärrystä yksittäisten kuvataiteilijoiden ja kuvataidejärjestöjen välillä Pohjoismaissa sekä tekemään tunnetuksi pohjoismaista kuvataidetta niin jäsenmaissa kuin kauempanakin. PTL on taiteilijoiden itsensä hallinnoima järjestö, jolla on edelleen tärkeä tehtävä kuvataiteilijoiden oman äänen ja aseman sekä omien käsitysten esilletuojana.

Pohjoismaiseen Taideliittoon kuuluu yhdeksän osastoa: Ahvenanmaa, Ruotsi, Tanska, Grönlanti, Färsaaret, Islanti, Saamelaisalue, Norja ja Suomi. Tällä hetkellä puheenjohtajamaana toimii Islanti. Suomen Pohjoismaisen Taideliiton jäseniä ovat: Suomen Taiteilijaseura, Taidemaalariliitto, Suomen Taidegraafikot, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Helsingin Taiteilijaseura, Tampereen Taiteilijaseura, Jyväskylän Taiteilijaseura, Espoon Taiteilijakilta sekä Joensuun Taiteilijaseura.

www.suomenpohjoismainentaideliitto.fi