SuomeksiIn English

Naapurisalaisuuksia-työpaja

02.09.2013

"NAAPURISALAISUUKSIA" X-border taidebiennaali- työpaja 2.9-13.9 Rovaniemellä

Ohjaajat: Heidi Hänninen (kuvataiteilija, taidekasvattaja), Valtteri Halmetoja (kuvataiteilija)

Tervetuloa osallistumaan X-border taidebiennaalin yhteydessä järjestettävään seinämaalaus/stencil -työpajaamme "Naapurisalaisuuksia".

Työpajassa tutustutaan Venäläisiin aakkosiin "salakielen" avulla. Kyseessä on leikkisä metodi: kirjoitetaan suomen kieltä kyrillisillä kirjaimilla. Aloitamme omasta nimestä jonka jälkeen siirrytään haastavampiin sanoihin ja lauseisiin etsien aina tietylle suomen kielen kirjaimelle venäläinen vastine. Käymme myös yhdessä läpi Venäjään liittyviä omia/yleisiä uskomuksia, kokemuksia ja kuulopuheita joiden pohjalta osallistujat valmistelevat sanoja/lauseita, jotka käännetään "salakielelle". Lauseita varten leikataan kirjainsapluunat (eli stencilit), joiden lävitse maalataan spray-maaleilla seinään. Työpajassa tutustutaan myös X-border biennaalitaiteilijan Carolina Falkholtin suureen spray-maalein toteutettuun seinänpääty-maalaukseen Valtakadulla ja pohditaan katutaiteen merkitystä kaupunkiympäristölle ja kulttuurille.

Toistaiseksi on vielä avoimena mitkä seinät saamme lopulta käyttöömme, mutta varmasti maalaamme ainakin Kauppayhtiöllä, Tuhat-torin tietämissä sekä Lapin aukealla. Voimme sopia ryhmien kanssa erikseen niille sopivat työskentelyajat. Olemme Rovaniemellä 2-13.9 jolloin vedämme työpajoja päivittäin. Ensimmäinen yhteinen kokoontuminen Kauppayhtiöllä maanantaina 2.9 klo 17:00. Yhteydenotot ja tiedustelut puhelin-numeroon: (+358) 50 9104162 Heidi Hänninen /s-posti: xeugux@gmail.com

ohjaajat:

Heidi Hänninen on kuvataidekasvattaja (Lapin yliopisto/ B.A) ja kuvataiteilija, joka on käsitellyt taiteessaan Venäjää ja siihen liittyviä teemoja muun muassa kielen avulla. Hänen taiteessaan kyrilliset aakkoset, kieli ja kirjaimet toimivat esteettisenä elementtinä, tästä esimerkkinä vaikkapa katutaideteos "KAATUMATON, kommunismin ja kapitalismin muistomerkki", betoninen nukkeveistos Lapin yliopiston takametsässa (http://www.heidihanninen.com/kaatumaton2.html).

Hänninen toimii Helsinkiläisessä katutaidekollektiivissa "Multicoloured dreams" (http://mcdreams.wordpress.com/), joka aktiivisesti järjestää erilaisia seinämaalaustapahtumia ja työpajoja, joissa Hänninen on ollut mukana sekä maalaamassa että ohjaajana vuodesta 2010. Ryhmän viimeisin teos on 15-metriä korkea muraali Pärnussa, Virossa. Hänninen on toteuttanut myös useita omia seinämaalauksia sekä Suomessa että ulkomailla, Saksassa Berliinissä ja tuoreimmat Riikassa, Latviassa.

Valtteri Halmetoja on Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi valmistuva kuvataiteilija, joka hallitsee erityisen hyvin kaikenlaisen sapluuna- ja stenciltaiteen. Omissa teoksissan hän käyttää sapluunoita joko perinteiseen tapaan tai itsenäisinä objekteina. Taustaltaan Halmetoja on puupiirtäjä; puukaivertaminen on tekniikka jonka hän omaksui Imatran taidekoulussa opiskellessaan vuosina 2004-2008. Myös seinätyöskentely ja katutaide ovat tuttuja Halmetojalle joka on niinikään Multicoloured Dreamsin tuore jäsen.

Taiteiden yönä 6.9:
NAAPURISALAISUUKSIA non stop- katutaidetyöpaja

Kuvataiteilijat Heidi Hänninen ja Valtteri Halmetoja toteuttavat taiteiden yönä katutaidetyöpajan joka käsittelee naapuruus-suhteita kyrillisiä aakkosia ja stencil-tekniikkaa yhdistäen. Tule ja tee näkyväksi mielipiteesi naapuristasi Lapin aukean seinälle Taiteiden yönä 6.9 klo 18-00:00!