SuomeksiIn English

Kuntalaisaloite prosenttiperiaatteen käytöstä

24.03.2014

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että rakennuskustannuksista noin yksi prosentti varataan rakennuksen tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen. Prosenttiperiaatetta voidaan noudattaa monella tavalla sekä uusissa rakennushankkeissa että korjausrakentamisessa. Valmiiseen rakennukseen voidaan ostaa taideteoksia, teos voidaan tilata mittatilaustyönä taiteilijalta ja taiteilijoille voidaan järjestää suunnittelukilpailuja. Monet kaupungit ja kunnat noudattavat prosenttiperiaatetta ja tiedottavat, miten prosenttiperiaateta noudatetaan. Kohdistamalla taidehankinnat oman alueen ammattitaiteilijoille, prosenttiperiaatteella on merkittävä työllistävä vaikutus. 

Lapin taiteilijaseura ehdottaa, että Lapin kuntiin perustetaan työryhmiä edistämään prosenttiperiaatteen käyttöä ja päättämään taidehankinnoista. Työryhmissä tulisi olla edustus esimerkiksi kunnan teknisestä lautakunnasta, taidemuseosta, Lapin taiteilijaseurasta, kohteen arkkitehti sekä käyttäjän edustaja. On tärkeää, että uusista taidehankinnoista on päättämässä taidealan ammattilaisia. Taideteosten valintaprosessien tulisi myös olla läpinäkyviä. 

Lapin taiteilijaseura tukee lappilaista kuvataidetta ja lisää jäsentaiteilijoiden työmahdollisuuksia. Seuran jäsenenä on 105 ammattikuvataiteilijaa, jotka asuvat eri puolilla Lappia.

Aloite on tehty Rovaniemellä ja Kemijärvellä.

Allekirjoita aloite Rovaniemellä.

Lisätietoja

http://www.artists.fi/edunvalvonta/prosenttiperiaate 
http://www.lapintaiteilijaseura.fi/palvelut/taide-sisatilassa/ 
http://www.lapintaiteilijaseura.fi/palvelut/taide-ulkotilassa/