All Artists

Helena Juntilla

Helena Junttila 2009. Kuva / photo: Jukka Tarkiainen

Helena Junttila on lappilainen taidemaalari. Hän varttui Kittilässä ja Sodankylän Askan kylässä. Junttila valmistui Vapaan taidekoulun ammatilliselta linjalta Helsingissä vuonna 1989.

Helena on tullut tunnetuksi tussipiirroksista ja maalauksista, joissa hän kuvaa ihmistä eläinten, kasvien, myyttisten hahmojen ja luonnonvoimien kanssa. Hänen töilleen on tunnusomaista voimakas yhteys alitajuntaan.

Eläimistä etenkin karhu toistuu usein Junttilan teoksissa. Eräs merkittävä käännekohta on ollut taiteilijan näkemä uni kohtaamisesta karhun kanssa. Unien tavoin hänen taiteensa nousee alitajunnan lähteestä. Karhusta on ajan myötä muodostunut taiteilijan omien voimien kuva.

Helena Junttilan teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa: Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Virossa, Saksassa, Ranskassa, Unkarissa, Tsekissä, Espanjassa, Venäjällä, USA:ssa, Australiassa ja Japanissa.

Helena sai Sodankylän kunnan kulttuuripalkinnon 1999 ja Lapin taidepalkinnon 2013. Hän asuu ja työskentelee Askan kylässä, Sodankylässä.