Galleria Napa 19.10. – 12.11.2024
Hallaa2024-näyttely: AnneMilana, Liisa Harju, Mari Mulari, Tiia Lepistö – Puutarhakutsut
Galleria Napa 19.10.2024 – 12.11.2024
Puutarhakutsut kokoaa Lapin taiteilijaseuran neljä taiteilijaa yhteen tilaan. Näyttelyn nimi viittaa monitasoisesti teosten aihepiiriin, materiaaleihin, taiteilijoiden tuottamiin luoviin elementteihin, yhteen kokoontumiseen ja teosten vuoropuheluun. Teoksista syntyy taiteen keinoin rehevä puutarha, johon kaikki ovat tervetulleita.
Näyttelyssä nähdään Liisa Harjun uusia, värikkäitä öljymaalauksia, jotka ovat saaneet vaikutteita impressionismista. ”Maalatessani olen nauttinut väririnnastuksista, joita olen korostanut valon osumisilla kohteisiinsa.” Teokset ovat abstrakteja, eikä niiden aiheilla ole selkeää esikuvaa hänen puutarhassaan – ainoastaan mielikuvissaan. Harju kokee, että puutarha antaa hänelle tilaa ajatella ja rauhoittua – niin kuin luonto yleensäkin. Se antaa mahdollisuuksia luoda uutta ja nauttia vanhasta. Puutarha osana luontoa merkitsee vahvoja esteettisiä kokemuksia. ”Taiteilijana voin työskennellä puutarhassa käsilläni ja antaa samanaikaisesti ajatusteni vapaasti luoda ja löytää uusia mahdollisuuksia taiteessani. Kesä puutarhassa puhdistaa ajatusmaailmaani ja luo tilaa tuoden uusia virikkeitä syksyn ja talven työskentelylle työhuoneellani.”
AnneMilana ja Mari Mulari tuovat puutarhakutsuille valon- ja värintäytteisiä maalauksia ihmisistä ja ihmisyydestä. Puutarha tarjoaa taustan, jota vasten Mari Mulari ja AnneMilana peilaavat elämän kiertokulkua. AnneMilanan teoksissa keskeistä on naisnäkökulma. Taiteilija käsittelee tunteita teostensa kautta ja haluaa muistuttaa ihmiskuntaa toivosta, kauneudesta ja hyvyydestä vastapainona pahalle ololle, jota mediassa näkyvä uutisointi lisää. Mularin maalaukset pyrkivät vangitsemaan hetken, joka usein liittyy kohtaamisiin ja inhimillisiin valintoihin. Elämän tuntu ja ajan vääjäämätön eteneminen kiinnostavat ekspressiivisellä otteella maalaavaa taiteilijaa. Aika liikkuu prosesseissa menneeseen ja tulevaan.
Puutarhan ideaan ja väreihin kietoutuvat myös Tiia Lepistön teokset. Lepistöä kiinnostavat maisemaan liittyvät kokemusprosessit. “Puutarha voi tarkoittaa fyysistä, henkistä ja terapeuttistakin yhteyttä elämään, kasveihin ja maahan. Se voi olla paratiisi ja joutomaa, rehevä ja kitulias, hyöty tai haitta”, Lepistö miettii. Puutarha on luovuttanut Lepistölle luonnonvärejä, jotka lankaan sitoutuneena ja uudelleen muotoiltuna asettuvat tuftattuihin geometrisiin muotoihin. Näistä osasista koostuva muotopuutarha rakentuu puutarhakutsuille, jossa se käy vuoropuheluun Harjun, AnneMilanan ja Mularin teosten kanssa.



