Kansallismaisema
Maria Huhmarniemi, Johannes Pekonen ja Tommi Yläjoki
6.4-30.4.2024 Studio Mustanapa
Kansallismaisema-näyttelyn teema perustuu ihmisten metsäsuhteisiin Suomessa. Me olemme tottuneet katsomaan etäällä siintävää järveä hakkuuaukkojen reunoilla. Puita on mittailtu katseella hakkaamisen tuloja laskien. Harvinaisten luontotyyppien suojelumääräyksiä kierretty ja Lapin metsien päätymistä selluksi Kiinaan juhlittu.
Näyttelyssä on esillä installaatiota. Huhmarniemi käyttää kierrätyspaperia Metsäkukkia-teoksessaan, joka viittaa puupeltoihin ja selluteollisuuteen. Pekonen käsittelee ristiriitaa, jossa hän tuomitsee luonnovarateollisuutta samalla, kun itse turvautuu sen tuotteisiin. Väriä näyttelyn tummanpuhuvaan ilmeeseen tuo Yläjoen teokseen kuuluvan käsisahan oranssi muovikahva.
Kolmen taiteilijan – Maria Huhmarniemen, Johannes Pekosen ja Tommi Yläjoen – yhteistyö kiinnittyy pohjoismaiseen Observation of Change -taidehankkeeseen, jossa tarkastellaan taiteen keinoin metsäluonnon ennallistamista Junkerdalin luonnonsuojelualueella Pohjois-Norjassa. Hanke totetuu vuosina 2023-2025 ja ennallistaminen tarkoittaa istutetun kuusimetsän kaatamista ja kuusten vahingoittamista siten, että puut ikäänkuin kuolevat hiljaa. Kuuset jätetään maahan lahoamaan ja ruokkimaan lahottajia ja ötököitä. Ennallistaminen on herättänyt monenlaisia keskusteluja, kuten ajatuksen siitä, että kuuset tulisi saattaa talouden rattaisiin. Ennallistamiseen liittyvät keskustelut ja tunteet tekevät näkyvyksi mieliin pinttyneitä utilistisia asentaita. Observation of Change -hanke pyrkii kuitenkin asettumaan luonnon puolelle, luonnon ystäväksi ja kanssatoimijaksi. Kansallismaisema-näyttelyssä esillä olevat teokset käynnistävät ja jatkavat taiteilijoiden työtä tässä metsäteemassa.
Taiteilijat
Huhmarniemi (s. 1977) käsittelee taiteessaan ympäristöasioita, kuten ihmisen ja muun luonnon yhteyttä sekä pohjoisia ympäristökonflikteja. Hän työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa apulaisprofessorina.
Johannes Pekonen (s. 1994) on kuvittaja, joka työskentelee pääosin musteella ja lyijykynällä. Tämän taidehankkeen myötä hän on keskittynyt tutkimaan pohjoisen luonto- ja maisemakuvausta posthumanistisen tutkimusretkikunnan hengessä.
Tommi Yläjoki (s. 1981) kierrättää taiteessaan roinaa ja luonnonmateriaaleja ajassa liikkuviin kokemuksiin ja keskusteluihin kiinnittyen. Teokset perustuvat materiaaleihin, joita Yläjoki löytää niin rautakaupasta, metsästä kuin jakamisalustoilta.
Näyttelyn tiedot:
Avajaiset pe 5.4. klo 18-20 – tervetuloa!
Studio Mustanapa, Kairatie 3, Rovaniemi
Avoinna ti–to klo 12–18, pe klo 11–17, la klo 12–16
Lisätietoja: