SuomeksiIn English

Timo Jokela

09.01.2016

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Avoinna luontokeskus Kellokkaan aukioloaikoina.
Aukioloajat www.luontoon.fi

POHJOISIA KOSKETUKSIA

Timo Jokelaa kiinnostavat ihmisen ja luonnon väliset suhteet, joita hän lähestyy paikkasidonnaisten ympäristötaideteosten kautta. Tässä näyttelyssä on esillä kokonaisuuksia, jotka ovat syntyneet talvisissa maisemissa eri puolilla pohjoista ja arktista aluetta. Jokelan taide on visuaalista pohjoista etnografiaa, metodia, joka pyrkii tuomaan moniäänisesti esille Pohjoisen ja Arktisen kulttuurisia, sosiaalisia ja joskus poliittisiakin kerrostumia ja kytkeytymiä. Maisemat, lumi- ja jääinstallaatiot sekä ihmisten taakseen jättämät esineet kantavat muistumia paikkojen ekososiaalisista kulttuureista Suomen Lapissa, Pohjois-Norjassa, Luoteis-Venäjällä ja Siperiassa.

Elinkeinojen, poliittisten tilanteiden ja ilmaston muutosten myötä Pohjoisesta ja Arktisesta on tullut myös kuuma akateeminen tutkimuksen aihe. Sen voi huomata lukiessa mm. Arktisen alueen yliopistojen profiileita ja strategioita. Jokelan teoksissa fyysinen työskentely pohjoisissa paikoissa, vuodenkierto, asukkaiden muistot ja kertomukset sekä alueen tulevaisuusvisiot punoutuvat yhteen. 

Timo Jokela on syntynyt vuonna 1956 Kittilässä. Hän työskentelee professorina ja dekaanina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. 

Taiteilijan yhteystiedot: 
timo.jokela(at)ulapland.fi
040 739 6034