SuomeksiIn English

Merja Briñón

13.10.2012

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Maailmankaikkeuden Mandalat

Merja Briñón – Maalauksia ja installaatioita

Galleria Kellokas 13.10. - 5.12.2012MAAILMANKAIKKEUDEN MANDALAT GALLERIA KELLOKKAASSA YLLÄKSELLÄ

Perjantaina 12.10. avautuvassa syyskauden näyttelyssä Galleria Kellokas esittelee kuvataiteilija Merja Briñónin näyttelyn Maailmankaikkeuden Mandalat. Perinteisesti sanskritinkielinen sana mandala tarkoittaa pyhää kuvaa maailmankaikkeudesta. Galleria Kellokkaan näyttelyssään Merja Briñón käsittelee mandaloita uudesta näkökulmasta.

Maailmankaikkeuden Mandalat -teossarjassa Merja Briñón tutkii välitilaa näkyvän ja näkymättömän maailman välillä. Tätä siirtymää maailmasta toiseen on kuvattu eri uskonnoissa ja kulttuureissa esimerkiksi pyhien sakramenttien, ikonien ja mandaloiden avulla. Universumin mittakaavassa portteina eri maailmojen välillä voisivat toimia mustat aukot avaruudessa ja peltokuviot maan päällä.

Maailmankaikkeuden Mandalat -teossarjassa keskeisessä roolissa mandaloiden lisäksi ovatkin peltokuviot. Kunkin teoksen lähtökohtana ja inspiraation lähteenä on ollut jostakin päin maailmaa löytynyt peltokuvio. Maailmankaikkeuden Mandalat -teossarjan maalausten kautta abstrakti konkretisoituu ja kaaokseen syntyy uusi järjestys. Teokset saavat katsojan pysähtymään, pohtimaan elämän syvempiä tasoja ja avaamaan uusia ovia. Elämä on tässä ja nyt kaikkine hienoine vivahteineen.

Sekatekniikalla toteutetut Maailmankaikkeuden Mandalat -teossarjan teokset on maalattu mandaloille tyypilliseen ympyrän muotoon. Luovassa ilmaisussaan Briñón on kiinnostunut väreistä, muodosta, valon kuvaamisesta ja pinnan rakenteesta. Kaikki näyttelyn teokset ovat valmistuneet vuonna 2012 ja ne ovat jatkoa 2008 valmistuneelle Uuden ajan ikonit -teossarjalle. 

Merja Briñón (s. 1975) on Rovaniemellä ja Madridissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksissaan tempperamenttinen, nopea, kuuma Espanja sekä rauhallinen, syvällinen, viileä Suomi kohtaavat. Lapsenomainen riemu ja sisimmästä kumpuava syvällisyys kutsuvat toisensa leikkiin kerta kerran jälkeen. Briñón on opiskellut kuvataidetta Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa sekä Universidad de la Lagunassa Espanjassa ja hän on myös valmistunut graafikoksi ja kuvittajaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta. Kuvataiteilijana Merja Briñón on saanut kiitosta vahvasta väri- ja muotokielestään sekä persoonallisesta, suomalaisille kuvataiteilijoille epätyypillisestä valonkäyttötavastaan.


Lisätietoa taiteilijasta osoitteessa www.merja.fi.

Avajaiset pe 12.10. klo 12-14. Lämpimästi tervetuloa!

Lataa avajaiskutsu tästä.

Galleria Kellokas avoinna 13.10. - 26.10 joka päivä klo 9-17 ja 27.10. - 5.12. ma-pe klo 10-17.

 

Lisätiedot:

Merja Briñón
p. 050 564 3377
merja.brinon@gmail.com
www.merja.fi