SuomeksiIn English

Eero Österberg

16.08.2014

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Avoinna luontokeskus Kellokkaan aukioloaikoina.
Aukioloajat www.luontoon.fi

Inhimillisiä muotoja

Inhimillisiä muotoja ja tunteikkaita värejä. 

Pellolaislähtöinen, Ranualla asuva kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Eero Österberg tuo Galleria Kellokkaaseen muotoon sahattuja figuureja, joissa on hyödynnetty heijastavaa värillistä taustaa. Figuureissa kuvastuu ihmiselon kirjo kärsimyksestä iloon huumoriakaan unohtamatta: elämä kun on välilllä suorastaan surkuhupaisaa.

Eero Österbergin tuotannolle on ollut kolmen vuosikymmenen ajan tyypillistä vuorottelu esittävän ja ei esittävän välillä. Reijo Raekallio luonnehti nuorta Österbergiä 1981 ”perisuomalaiseksi realistiksi, jonka aiheet kuitenkin ovat tästä päivästä” (Lapin nykytaidetta 1981, Kemin taidemuseo). Valmistuessaan taidemaalariksi Lahden taideinstituutista 1985 hän esiintyi n. 15 vuoden aikana näyttelyissään pääasiassa konkretistisena värimaalarina. Tällöinkin hän harrasti välittömään havaintoon perustuvaa maisemamaalausta. Vahva paluu figuratiivisuuteen tapahtui 2000-luvun alussa henkilökuvissa, joiden malleina olivat tuttavapiiriin kuuluneet kehitysvammaiset.

Tälle vuosikymmennelle tultaessa figuurit ovat jälleen abstrahoituneet. Ihmisellä on ilmeinen tarve tunnistaa muotoja ja antaa niille merkitys. Esimerkiksi pilvistä, kivistä, lumisista puista tai vaikkapa vanerin kuvioista nimeämme helposti tuttuja muotoja. Usein vihjeenomainen muoto puhuttelee syvemmin, kuin täysin yksiselitteinen. Tällaisia muotoja ja niistä johdettuja merkityssisältöjä löytyy monissa teoksissa, vaikka surrealististen piilokuvien tekeminen ei olekaan tarkoituksena. Isompia teoksia sahattaessa jääneet palat  ovat olleet inspiraation lähteinä pienempiin töihin: valmiita muotoja on pyritty hyödyntämään uudessa teoksessa. ”Toivottavasti teoksista välittyy luomisen ilo”, toteaa taiteilija.

Avajaiset la 16.8.2014 klo 15 17

Lehdistötilaisuus la 16.8.2014 klo 14 tai sopimuksen mukaan.

Tervetuloa!

Näyttely avoinna joka päivä 9-17   

 

Yhteystiedot:
Eero Österberg
Kirkkotie 57
97700 Ranua
puh. 0400 968316

 

eero.osterberg@pp.inet.fi / www.eeroosterberg.fi