SuomeksiIn English

Hurjat ukot ja akat

03.03.2012

Galleria Kellokas
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

 

ITE-taide levittäytyy tulevana hiihtolomakautena aina pääsiäisen yli Ylläkselle. Kellokkaassa on esillä 2.3. alkaen Hurjat ukot ja akat -näyttely, jossa esitellään lappilaista ITE-taidetta. Näyttelyssä esitellään lappilaisten ITE-taiteilijoiden teoksia sekä Jaakko Heikkilän kuvia ITE-pihapiireistä.

Kellokkaan näyttely on koottu pääosin länsilappilaisten ITE-taiteilijoiden veistoksista, maalauksista ja tekstiileistä. Näyttelyn ensihuomion varastavat isokokoiset pellolaisen Ilkka Lanton vahvaväriset ja mielikuvitukselliset maalaukset karhuista, linnuista ja metsästäjistä. Kemiläiset Raution sisarukset Mirjami ja Riku ovat tuoneet näyttelyyn keramiikkaa ja tekstiilejä, mutta ne ovat kaukana perinteestä! Mirjami Raution pilkkivyöt, liivit, seinävaatteet ja tyynynpäälliset hehkuvat rohkeina Tunisian silkkiväreissä ja kuvakirjontojen aiheet kumpuavat Lapin arjesta ja eksotiikasta. Kauniin viehkot keramiikkahahmot seisovat ujoina mutta ylpeinä kuin terrakottaveistokset kuvastaen tekijäänsä Riku Rautiota.

Jokatytön pitsi- ja tylliunelma toteutuu keminmaalaisen Helvi Jääskön hääjuhlaan tarkoitetuissa rekvisiitassa. Vaaleanpunaisin koristein ja ruusuin koristetut hääkaari ja peilipöytä lupaavat kauniin kaukana arjesta siintävän tulevaisuuden. Pellolainen kuukkelintekijä Jukka Säntti veistää muitakin lintuja ja maalaa ne valkoisiksi. Risuista tehdyin siivin ne lentävät veistoksellisen komeina.

Kymmenen ITE-veistäjän nelisenkymmentä ukkoa, akkaa ja karhua ottavat vastaan tuhannet Kellokkaan kävijät. Näyttely täydentyy torniolaisen valokuvaajan Jaakko Heikkilän tunnelmallisilla kuvilla ITE-taiteilijoista työnsä äärellä kotipihoissaan. Taiteilijoiden ääni välittyy näyttelyyn dokumentaristi, taiteilija Erkki Pirtolan filmeissä, joissa he kertovat taiteensa tekemisestä ja luovuuden lähteistään.

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. ITE-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ja ympäristön ehdoilla, mutta samalla muokkaavat elämäänsä ja asuinympäristöään taiteen avulla. ITE-taide kertoo elämänkokoista ja tekijän näköistä tarinaa.

Näyttelyn ja taidetapahtumat järjestää Maaseudun Sivistysliitto (www.msl.fi), osana ITE Lapissa -hanketta. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus (www.ely-keskus.fi).