SuomeksiIn English

Eija Timonen & Silja Nikula

03.10.2015

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Avoinna luontokeskus Kellokkaan aukioloaikoina.
Aukioloajat www.luontoon.fi

Pinnanaliset

Pinnanaliset-näyttely Galleria Kellokkaassa Ylläksellä koostuu Eija Timosen valokuvista ja Silja Nikulan puupiirroksista. Teosten lähtökohtana on usein luonto tai paikkakokemus, mutta esittäviin aiheisiin yhdistyvät abstraktit muodot tuovat rinnalle monia merkityksiä. Taiteilijoita yhdistää kiinnostus paikkaan mielen ja ruumiin kokemuksena.

Molemmat taiteilijat ovat taiteen tohtoreita ja työskentelevät Lapin yliopistossa. Timonen on mediatieteen professori ja Nikula graafisen suunnittelun yliopistonlehtori.

Eija Timosen kuvasto koostuu jääaiheisista valokuvista, joissa näyttäytyvät veden olomuodot jäästä sulaveteen, pysähdyksestä jatkuvaan liikkeeseen. Vaikka kuvasto on abstraktia, luontoon pohjautuvat muodot ja hahmot toimivat myös assosiatiivisesti. Läpikuultavuus tuo kuvaan monia kerroksia ja mahdollistaa monia tulkintoja: välillä elementit painuvat jään sisälle, välillä ne nousevat kuvatason pintaan. Ilmiöiden mittakaavaa on vaikea hahmottaa: Mikä on pientä ja mikä suurta? Onko kyseessä kosmologinen näky avaruudesta vai pieni kappale, joka on sattumalta hyytynyt jään vangiksi? Suurikokoisten valokuvien niukat, tummahkot väripinnat rävähtävät paikoitellen hehkuvaan loistoon.

Silja Nikula kuvaa puupiirroksissaan paikan henkeä matkailijan silmin. Kuvastoa täydentävät tulkinnat oman elämän varrelta Lapista ja Savosta. Luonnonläheiset näkymät höystyvät mielikuvituksessa ja johtavat myös metaforiseen kerrontaan, jolloin tekijä tuo esiin paikalle antamiaan merkityksiä. ”Samalla kun kerromme paikoista, elämme niiden kautta omaa kertomustamme.” Nikula hyödyntää teoksissaan puumateriaalin olemusta: syiden suuntaiset veistojäljet vihjaavat kuvassa liikkeeseen ja pintakuviot elävöittävät väripintoja. Tekijä pyrkii karsimaan epäolennaisen ja tavoittamaan asioiden luonteen herkällä värihäivytyksellä tai spontaanilla veistojäljellä. Häntä miellyttää karu, primitiivinen – jopa rujo – jälki.


Teostiedot: Eija Timonen: A cosmic landscape (valokuva, 2014).

Taiteilijoiden yhteystiedot:
eija.timonen@ulapland.fi, 040 728 6525
silja.nikula@ulapland.fi, 040 508 3892