SuomeksiIn English

Sunna Kangas & Mari Pihlajakoski

05.08.2017

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Tervetuloa avajaisiin 4.8. kello 18-20!

The Montage Manuscript

Elämme kuvien täyttämässä tietotulvassa, josta oleellisen ja epäoleellisen rajaaminen on haastavaa. Televisio, sanomalehdet ja sosiaalinen media syöttävät mieleen loputtoman määrän aineistoa. Tärkeä ja turha kietoutuvat toisiinsa luoden kiinnostavia mielenmaisemia. Ympäröivästä kuvavirrasta voi myös muodostaa omia tulkintoja. The Montage Manuscript yhdistää aiheita ajan käsikirjoitukseksi, josta heijastuu tekijöidensä maailmankuva. Siinä Ihmisyys ja inhimillisyys on keskeisessä asemassa. Tiedon jakaminen ja tuottaminen vaatii sosiaalisia taitoja ja yhteisöllisyyttä. Rationaalisen tiedon lisääntyessä myös tunneäly on merkittävässä asemassa. The Montage Manuscript -näyttelyissä oleellinen tieto ja sen tuottama tunne louhitaan esiin massasta. Tarina kehittyy ja on avoin muutokselle ja uusille tulkinnoille.

Näyttelyn nimi viitta elokuvaterminologiaan; montaasi tarkoittaa nopeaa sarjaa otoksia, jotka muodostavat yhtenäisen tapahtumaketjun. Projekti on monitaiteellinen. Se yhdistää marginaalista tekstiilitaidetta, installaatiota sekä taidemaalausta. Montaasi kiertyy itsensä ympärille kasvaen, lineaarista ja spiraalimaista aikakäsitystä uhmaten kuin lankakerä. Aika saa kolmiulotteisen muodon

Sunna Kangas (s.1974) tutkii kuvavirtoja; näkyvän pinnan sekä abstraktin syvyyden suhdetta. Kangas pyrkii siihen, että tekniikat, muodot ja värit tukevat teoksien sisältöä –niin tunnetta, ajatuksia, arvoja kuin tietoakin. Valmiilla teoksilla hän haastaa katsojaa kommunikaatioon ja omaan ajatteluun. Teoksissa koettua ympäristöä ja yhteiskuntaa kuvaavat digitaaliset kuvat muodostavat moniulotteisia kuvapintoja tekstiilille. The Montage Manuscript –näyttelyn teoksissa käsitellään heijastuksia ajassa. Teokset ovat kolmiulotteisia digitaalisia valokuvia sekatekniikoin tekstiilille.

Mari Pihlajakoskea (s.1975) kiinnostaa yhteiskunnan ja sen asukkaiden haavoittuvaisuus ja rikkinäisyys. Pihlajakoski haluaa, että hänen taiteellaan on jotain sanottavaa, vaikka se ei toimisikaan puhtaasti poliittisena vaikuttimena. Sanottava voi ilmentyä heijasteena makroympäristöstä mikroympäristöön, yhteiskunnasta yksilön elämään ja toimintaan. Näennäisen pinnallisuuden taakse kätkeytyy yksinäisyyttä, epävarmuutta, ristiriitoja ja ulkopuolisuuden tunnetta. Nämä asiat muovaavat Pihlajakosken teoksissa eräänlaisen välitilan olevaisuuden ja olemattomuuden välille. Pihlajakoski yhdistelee teoksissa kuvia ja kolmiulotteisia elementtejä tarinoiksi. Kantaaottavuus on hienovaraista mutta tärkeää. Teokset ovat akryyli- ja öljyvärimaalauksia.

Teostiedot: Mari Pihlajakoski: Merry-go-round, akryyli- ja öljyvärimaalaus 2016, 100 cm x 125 cm.