SuomeksiIn English

Kaija Kiuru

07.10.2017

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Dactylorhiza ja katoava maisema

Kuvataiteilija Kaija Kiurun näyttely Dactylorhiza ja katoava maisema on osa Suojeltu aapa -hanketta, joka ottaa taiteen keinoin kantaa Viiankiaavan suojelun puolesta.

Kiurun kotikunnassa Sodankylässä sijaitseva Viiankiaapa on Euroopan laajimpia ja monipuolisimpia aapasoita ja kuuluu siksi sekä kansalliseen soidensuojeluohjelmaan että EU:n Natura 2000 -verkostoon. Brittiläisen globaalisti toimivan Anglo Americanin omistama AA Sakatti Mining on harjoittanut malminetsintää alueella vuodesta 2004 lähtien. Tähän mennessä löydettyä nikkeli- ja kupariesiintymää pidetään niin merkittävänä, että yhtiö tähtää kaivostoiminnan aloittamiseen alueella.

Ensimmäiset suojelun ja kaivossuunnitelmien ristiriitaa kommentoivat teokset Kiuru teki vuonna 2012 ja vähitellen yksittäisistä teoksista kasvoi kokonainen hanke. Suojeltu aapa koostuu Kiurun näyttelyistä ja vuonna 2019 ilmestyvästä taidetta ja tiedettä yhdistävästä Viiankiaapa-kirjasta, joka valmistuu yhteistyössä FT Timo Helteen kanssa.

Suojeltu aapa -hankkeen yhtenä tavoitteena on herättää keskustelua taloudellisten ja ympäristönsuojelullisten näkökohtien keskinäisestä painoarvosta. Kiurun teosten lähtökohdat ovat hänen omien suokokemustensa lisäksi luonnontieteellisessä tutkimustiedossa, Viiankiaavan elinkeinohistoriassa sekä aluetta uhkaavissa kaivossuunnitelmissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Näyttelyyn liittyvä taiteilijatapaaminen perjantaina 6.10.2017 kello 17.
Mukana ympäristöneuvos Timo Helle ja Viiankiaapa-aktivisti Riikka Karppinen.

Teostiedot: Sarjasta Dactylorhiza vulnerabilis, 2017. Valokuva, lyijykynä.
Taiteilijan yhteystiedot: kkiuru@gmail.com, 040 7059265, www.kaijakiuru.net