SuomeksiIn English

Young Arctic Artists

28.10.2017

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Alien Threshold

Young Arctic Artists 2017 -näyttely- ja verkostoitumisprojekti tuo jälleen Rovaniemen Galleria Napaan alle 35-vuotiaita nykytaiteilijoita Pohjoisen Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilta sekä Islannista. Teoshaun teemana oli ”Alien Threshold” eli vierauden ja tuttuuden rajapinnat, joita näyttelyyn valitut taiteilijat tulkitsevat ja haastavat omista lähtökohdistaan.

Kolmivuotisen projektin yhtenä tavoitteena on verkottaa Pohjoiskalotin alueen nuoria nykytaiteilijoita, kuraattoreja ja tuottajia kolmen vuosittaisen näyttelyn puitteissa.  Tänä vuonna mukana on myös kaksi venäläistä taiteilijaa. He osallistuvat kahden viikon mittaiseen residenssiohjelmaan Lapissa, johon kuuluu viikko taiteilija Essi Korvan Villa Korva -residenssissä, sekä viikko Rovaniemellä yhdessä näyttelyn pohjoismaisten taiteilijoiden kanssa. Vuoden 2017 näyttelyyn sisältyy myös kansainvälinen Pecha kucha -ilta.

Projektin tuottaja-kuraattori Pilvi Keto-LeBlanc kertoo: ”Emme korosta näyttelyssä esimerkiksi poliittista tai kantaaottavaa näkökulmaa. Ennemminkin tarkastelemme mielikuvituksen ja taiteellisen prosessin suhdetta ympäröivään maailmaan sekä ihmiseen itseensä, joka voi olla yhtä aikaa tuttu ja vieras, loputon ja hetkellinen, erillinen ja vuorovaikutuksessa näkökulmasta riippuen. Se, ettei ole olemassa oikeaa tai lopullista tulkintaa todellisuudesta, ruokkii luovaa ajattelua.”

Tutun ja tuntemattoman rajapinnat tulevat esiin myös käytännön työssä, koska osa taiteilijoista viimeistelee teoksensa vasta Rovaniemellä, vieraaseen ympäristöön reagoiden. Näyttelyyn liittyy lisäksi performanssitaidetta, joka saa lopullisen muotonsa ja merkityksensä vasta yleisön läsnäolosta.

”Ripustamis ja -avajaisviikko on hyppy tuntemattomaan sekä taiteilijoille että kuraattoreille. Neuvottelemme yhdessä kuinka galleriatilaa käytetään. Tilaa jätetään keskustelulle, esteettiselle ajattelulle, improvisaatiolle ja mahdolliselle yhteistyölle taiteilijoiden kesken. Näemme taiteilijoiden ajan Rovaniemellä intensiivisenä luovana laboratoriona, jonka tuloksia emme halua hallita tai pakottaa”, jatkaa näyttelyn toinen kuraattori, Lys-Ange LeBlanc.

Näyttelyn taiteilijat ovat Ieva Grigelionyte (Islanti), Essi Korva (Suomi), Sebastian Mügge (Ruotsi), Daria Orlova (Venäjä), Viktor Pedersen (Norja), Maiia Selezneva (Venäjä) ja Atte Viljamaa (Suomi)

Projektin tuottaa Lapin Taiteilijaseura. Rahoitusta projekti on saanut Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteeltä, Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Lapin taiteilijaseuralta.

Pecha kucha -ilta Cafe Kodissa torstaina 26.10.2017 kello 18.

Näyttelyn avajaiset poikkeuksellisesti LAUANTAINA 28.10.2017 kello 18–20. Tervetuloa!

Teostiedot:  Still-kuva Ieva Grigelionyten videoteoksesta Snail porn, 2017.

Tiedustelut projektista: youngarcticartists@gmail.com