SuomeksiIn English

Suomi 100 - Parasta ennen

18.11.2017

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18, pe klo 11-17
la klo 12-16

Galleria Napassa avautuu 18.11. Suomi 100 -juhlanäyttely Parasta ennen. Näyttelyn teokset luovat siltaa muotoilun ja kuvataiteen välille, ne heijastelevat vanhoja lappilaisen taiteen merkkiteoksia ja luovat niistä uusia tulkintoja niin ironisella kuin kunnioittavallakin otteella.

Johanna ja Susanna Ruotsalaisen animaatiopohjainen videoteos Parasta ennen on antanut nimensä näyttelylle. Teos kommentoi pohjoisten kalavesien tilaa, kalaa elintarvikkeena ja vesistöihin liittyviä ympäristökysymyksiä. Risto Immosen teos siirtää Kalervo Kallion ikonisen Jätkä-veistoksen nykyajan moniarvoiseen yhteiskuntaan, ja Jenni Turusen runsasviivainen, abstraktia lähenevä piirros linkittyy maisemamaalauksen perinteeseen.

Irina Havaste-Ukkola on mukana akryylimaali- ja öljypastellipiirustuksella.  Väri on Havaste-Ukkolan työskentelylle vahva lähtökohta; taiteilijan tavoitteena on löytää harmoniaa ja kauneutta kaaoksen keskeltä. Teoksilla on yhteys Reidar Särestöniemen hehkuviin maalauksiin, joissa väri on ilmaisun pääroolissa. Särestöniemen värikylläiseen persoonaan viittaa myös ”alttaritaulu” ja installaatio Tulilappalainen, jonka on toteuttanut taiteilijakaksikko Hirviöseppä ja Ivana Julma. Teos on trofeemainen uhkakuva lopun alusta, mutta myös ennusmerkki tuhon jälkeisestä toivosta.

Näyttelyssä on mukana myös tekstiilitekniikoilla toteutettuja teoksia. Tenka Issakaisen villi, ekspressionistinen ryijy sisältää muistumia peräpohjalaisista puolinukkaryijyistä. Seija Ulkuniemi on puolestaan kerännyt vuonna 2016 puretun Valistustalon vessoista seinäkirjoituksia, jotka on toteutettu uudelleen ristipistotöinä. Näyttelyssä kävijöiden on mahdollisuus jatkaa hanketta osallistumalla tekstien kirjontaan Valsan muistoksi. Esillä olevat ristipistotyöt ovat Lapin yliopiston käsityön sivuaineopiskelijoiden toteuttamia.

Maisemapiiri on kuvataiteilija Eliina Hurtigin ja tekstiilimuotoilija Minna Koveron yhteistyössä syntynyt teos, jossa maisemallinen maalaus ja tekstiilisuunnittelun periaatteet yhdistyvät tilaa luovaksi kaarevaksi pinnaksi. Tukea taiteilija-muotoilija-yhteistyö saa taidemaalari Pentti Tullan taiteesta ja ajatuksista, erityisesti tämän suhteesta väriin ja tilallisuuteen.

Studio Mustanapassa on nähtävänä Antti Ahosen, Katri Kainulaisen ja Maximilian Latvan näyttely, joka sisältää performatiivisia tulkintoja taiteilija Kalervo Palsan maalauksista. Teoskokonaisuus on kunnianosoitus Palsalle ja samalla taiteellinen tutkimus performanssivalokuvan muodostumisesta itsenäiseksi taideteokseksi.

Performansseissa herää eloon Palsan maailma, jossa nousevat repivästi esiin ihmisen raadollinen puoli ja ikävä inhimilliseen lämpöön. Ne  esitettiin yleisölle syyskuussa 2017 Kittilässä Palsan kotiateljeessa, Palsa-museolla ja Kalervo Palsan 70-vuotisjuhlaseminaarissa. Lokakuussa esitykset toteutettiin Helsingissä Kiasma-teatterissa.

Näyttelyn avajaiset perjantaina 17.11.2017 kello 18–20.

Itsenäisyyspäivän juhla keskiviikkona 6.12.2017 kello 18 alkaen. Tervetuloa!


Teostiedot: Irina Havaste-Ukkola: Sinun silmät. 2017. Akryylimaali, öljypastelli.