SuomeksiIn English

Aulis Harmaala

20.01.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Aulis Harmaala: Optimisti ja hyväuskoinen

Valistusajan ajattelijan Voltairen (1694–1778) novellissa hyväuskoinen Candide matkustaa ympäri maailmaa todistamassa kauhua ja kurjuutta. Aikaa kestänyt tarina on kuvataiteilija Aulis Harmaalan maalaussarjan innoittaja. Maalauksissa Candide seikkailee tässä ajassa.

Näyttely koostuu 52 maalauksesta ja puuveistoksista.  Puusta veistetyt silmälasit pelikorttisymboleineen esittävät välineitä katsomiseen. Tavallisessa korttipakassa on 52 pelikorttia ja jokerikortit. Taiteilija ajattelee teosta pelinä, joka haastaa katsojan pohtimaan mielipiteitä ja totuutta. Asenteena ovat empatia, huumori ja joustavuus. Jokaisessa maalauksessa on oma tarinansa. Joskus maalausten tarinat kommentoivat toisiaan. Katsoja saa poimia kokonaisteoksesta ne kuvat, joiden kautta hän jatkaa Candiden tarinaa.

Harmaala kertoo: ”Voltairen hahmo Candide on sivustakatsoja, joka yrittää säilyttää uskonsa ihmisyyteen. Candide pohtii, ovatko ihmiset aina tappaneet toisiaan niin kuin nykyisin, ovatko he aina olleet valehtelijoita, pettureita… tekopyhiä ja houkkia. Vertaan Candiden tarinan optimistia nykyajan sivustakatsojaan, joka tuijottaa Facebookin kuvavirtaa. Sivustakatsojien määrä nousee jo miljardeihin, ja mikään ihmisen luonteessa ei tunnu muuttuvan. Kolmannen valtakunnan historiaan perehtynyt Timothy Snyder rohkaisee kirjassaan Tyranniasta ottamaan oppia historiasta, sillä emme ole tulleet viisaammaksi. Voltaire oli aikansa omatunto. Monella meistä on edellytyksiä samaan.”

Kuvataiteilija Aulis Harmaala on syntynyt Ranualla vuonna 1966 ja asuu Helsingissä. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1994 ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Aalto-yliopistossa 2011. Harmaalan ilmaisu rakentuu monenlaisista työtavoista ja materiaaleista. Nykyiset teokset ovat installaatioita, joihin kuuluvat esinekoosteet, veistokset, valokuvat ja yleisöä osallistavat elementit. Monissa teoksissa kuvataiteilijan ilmaisu laajenee suoran keskustelun ja kanssakäymisen välineeksi. Harmaalan mielestä taide on tarkkailua, ajattelua, keskustelua ja vaikuttamista. Maalauksia Harmaala on esitellyt näyttelyssä viimeksi vuonna 1994.

 www.aulisharmaala.info | https://www.facebook.com/artaulisharmaala/