SuomeksiIn English

Elina Kujansuu

17.03.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Muotokuvia lumotusta maisemasta

Elina Kujansuu kertoo:

Olen maalannut välähdyksiä lumotunkaltaisista maisemista. Kuvia eläimistä, jotka ovat meille suomalaisille tuttuja, mutta yhä enenevässä määrin myös vieraita. Laitumillani laiduntavat lehmät ja lampaat, nuo sympaattiset eläimet, jotka ovat meille vain muutaman sukupolven takaa jopa elintärkeitä. Nykyään ne ovat enemmänkin osa katoavaa maisemakulttuuria. Metsissäni kulkevat ikiaikaiset muinaiseläimet, karhut, hirvet ja peurat, joiden olemassaoloon ja kunnioitukseen koko suomalainen metsäkulttuuri perustuu.

Rakennemuutokset ja ihmiskunnan kehitysaskeleet muuttavat sekä näkemäämme maisemaa, metsää ja laidunta että myös kokemustamme luonnosta. Laitumista ja metsistä on tullut urbanisoituneelle ihmisille vieras, arvaamaton, jopa pelottava.

Silti, mikäli sallimme, yhä jokin näihin maisemiin liittyvästä aistikokemuksestamme on pysyvää, muinaista ja pysähdyttävää, selkäytimiimme ja kollektiiviseen muistiimme piirtynyttä tuttuutta. Karhu on yhä Ohto, Hirvi Pohjolan isäntä ja Lehmällä turvaa tuova katse. Kenties juuri tähän tuttuuden tunteeseen perustuu myös luomamme idyllikäsitys. Maalatessani tavoittelen aina jotakin tuosta muinaisesta tuttuudesta, sellaista tasoa luontosuhteestamme, joka on vain aistittavissa näkyvän kuvan takaa. Siksi maalaukseni eivät ole realistisia idyllikuvauksia, vaan enemmänkin lähikuvamaisia tutkielmia tuosta luontosuhteesta ja aikakausista riippumattomista aistiperäisistä kokemuksistamme ympäröivästä orgaanisesta maailmasta.

Maalaan öljyvärein akryylilevyille ja viimeistelen teokseni lyöntimetallipinnoin. Lyöntimetallipinta sekä rakentaa kuvaa edelleen visuaalisesti, että usein myös syventää teoksen sisältöä. Pleksi ja lyöntimetalli antavat teoksilleni myös niiden tunnusomaisen kiillon ja taipumuksen näyttäytyä erinäköisinä eri valoissa, eri vuorokaudenajoissa, eri vuodenajoissa. Aivan kuten luonto keskellämme, myös lumotut maisemani elävät.

Teostiedot: Saalistajat, 2018. Öljyväri ja lyöntimetalli pleksille.