SuomeksiIn English

Henna Pohjola

14.04.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Salattu totuus | 被隐瞒的真相

Henna Pohjolan näyttelyn lähtökohtana on hänen tutkimustyönsä Kiinan kommunistisen puolueen vuonna 1999 aloittaman Falun Gongin vaino- ja propagandakampanjan taustoista.

Esillä on kuusi suurta muotokuvapiirrosta Suomessa asuvista Falun Gongin harjoittajista. Pohjola on pyrkinyt tuomaan esiin heidän olennaisimpia piirteitään liittämällä kuviin tunnusmerkkejä, jotka johdattavat huomion heidän persoonaansa, ajatusmaailmaansa ja elämäänsä. Pohjola on pohtinut teoksissaan, miten muotokuvasta voi tulla niin voimakas symboli, että sen esittäminen pyritään kieltämään. Piirroksissa voi nähdä viitteitä muotokuvataiteen historiaan, kuten renessanssin ihmis- ja tilakuvauksiin. Teosten osana on teksti, tapa, joka oli tyypillinen jo 1600-luvun muotokuvissa. Tekstit ovat kertomuksia harjoittajien vainokokemuksista.

Falun Gong (tunnetaan myös nimellä Falun Dafa) on perinteinen kiinalainen mielen ja kehon harjoitusmenetelmä. Sen toi julkiseksi Li Hongzhi vuonna 1992 ja sitä harjoitetaan jo noin sadassa maassa. Harjoitus on maksutonta eikä siihen liity uskonnollisia muodollisuuksia, palvontaa tai hierarkiaa. Olennaisinta on omien ajatusten ja luonteenlaadun parantaminen noudattaen kolmea periaatetta: Totuudenmukaisuus, Myötätunto ja Kärsivällisyys (kiin. Zhēn-Shàn-Rěn). Falun Gongiin kuuluu myös neljä hidasliikkeistä seisomaharjoitusta sekä yksi istumameditaatioharjoitus.

Falun Gong nautti aluksi Kiinan viranomaisten suosiota, mutta 1990-luvun puolivälin jälkeen hallitus alkoi pitää sitä uhkana. Syinä olivat mm. sen riippumattomuus Kiinan valtiosta sekä harjoittajien valtava määrä: vuonna 1999 yli 70 miljoonaa. 30.11.1999 presidentti Jiang Zemin antoi ohjeet Kiinan hallintokoneistolle tuhota Falun Gong. Vaino on kestänyt yli 18 vuotta ja miljoonat kiinalaiset ovat joutuneet ihmisoikeusloukkauksien kohteeksi.

Pohjola kertoo: ”Pohdin teoksissani perinteisten arvojen ja kulttuurien tuhoutumista. Teosten toteutuksellisena lähtökohtana on ollut Zhēn-Shàn-Rěn-taiteen eettiset arvokysymykset ja ajattelutapa, jossa korostetaan ammatillista taituruutta ja esteettisiä päämääriä. Teokset on toteutettu harjoittajien arvomaailmaa kunnioittaen. — Teosteni taustoihin liittyy vahvasti se, että olen tehnyt elämänkumppanini Heikki Reposen kanssa ihmisoikeustyötä Falun Gongin vainon lopettamiseksi Kiinassa. Näyttelyn yhtenä kerronnallisena elementtinä nähdään sarja hänen dokumenttivalokuviaan ihmisoikeustyöstä.”

Osana näyttelyä on vancouverilaisen elokuvantekijän Leon Leen dokumenttielokuva Human Harvest. Falun Gongin vainosta ja elinryöstöistä kertova dokumentti on voittanut mm. Peabody-palkinnon vuonna 2014. Dokumentti on nähtävillä Rovaniemellä elokuvateatteri Bio Rexissä (Sali 3) pe 13.4. klo 20 ja la 14.4. klo 13. Näytökset ovat maksuttomia. Kieli englanti, tekstitys suomeksi. Kesto 52 minuuttia, ikäraja 7 vuotta.

Henna Pohjola (s. 1976, Varkaus) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän on opiskellut myös Yhdysvalloissa ja Italiassa sekä valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi. Pohjola oli taidekeskus Salmelan kesän nuori taiteilija vuonna 2002. Hän työskentelee vapaana taiteilijana ja suunnittelijana Helsingissä.

Näyttelyn avajaiset perjantaina 13.4.2018 kello 18–20. Tervetuloa!

Taiteilijan yhteystiedot: hennapohjola.fi

Teostiedot: Äiti, Liu Jirongin muotokuva. 2016. Lyijykynä paperille.