SuomeksiIn English

Vantaan taiteilijaseura

12.05.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Urbaani luonto

Kun kaupunki kasvaa, saa luonto väistyä. Siellä missä moottorisahat laulavat ja vanha kuusikko kaatuu kerrostalojen, kauppakeskusten ja parkkipaikkojen tieltä, vähenee lintujen laulu, ja metsän suojissa asuvien eläinten on löydettävä uudet asuinsijat. Samaan aikaan, kun pääkaupunkiseudulla ja muissakin suuremmissa taajamissa — myös Rovaniemellä — rakennetaan kiivaasti, tyhjenee maaseutu, julkinen liikenne ja palvelut katoavat. 

Urbaani luonto -näyttelyssä teoksiaan esitteleviä Vantaan taiteilijaseuran jäseniä on innostanut juuri tämä ristiriita: toisaalta luonto joutuu ahtaalle kaupungin kasvaessa, toisaalta kaupunki ja luonto voivat kohdata harmonisesti. Kuvataiteen eri tekniikoilla ja tyyleillä toteutettu näyttely ottaa kantaa vaikeaan aihepiiriin. Maalaukset, grafiikkateokset, valokuvat, installaatiot ja katutaide antavat visuaalisia eväitä meitä kaikkia koskevien, kaupunkien kasvuun liittyvien kysymysten pohdintaan.

Vuonna 1994 perustetun Vantaan taiteilijaseuran tukikohtana on alusta lähtien ollut taiteilijatalo Gjutars aivan lähellä Tikkurilan ydinkeskustaa. Kaupungin omistama 1930-luvun omakotitalo oli mennyt niin huonoon kuntoon, että sitä uhkasi purkaminen. Muutaman aktiivisen taiteilijan ideoimat neuvottelut johtivat toivottuun tulokseen: talo päätettiin pelastaa.

Talkoilla ja kaupungin avustuksella talo remontoitiin. Taiteilijatalon näyttely- ja taidelainaamotoiminta käynnistyivät heti remontin valmistuttua. Myöhemmin yläkertaan valmistui residenssiasunto työhuoneineen. Vuosittain Gjutarsissa asuu ja työskentelee toukokuusta lokakuuhun kuusi ulkomaista residenssitaiteilijaa kuukauden jaksoissa. Vantaalaiset taiteilijat pääsevät puolestaan vaihto-ohjelman kautta työskentelemään useissa residensseissä ulkomailla, mm. Budapestissa, Reykjavikissa ja Salzburgissa.

Vantaan taiteilijaseuran näyttelytoiminta ja taidelainaamo siirtyivät vuonna 2014 kaupungintalon siipirakennukseen, entisestä Vantaan pääkirjastosta rakennettuun Galleria K:hon. Residenssi ja muu toiminta jatkuu edelleen Gjutarsissa. Pihapiiri ja lähiympäristö ovat kuin toinen todellisuus, pieni pala asuttua, luonnonläheistä maaseutua kaupungin sydämessä. Siirtymä on hämmentävä ja äkillinen.

Samantapainen siirtymä voidaan kokea muuallakin Vantaalla, kun poiketaan Kehä kolmoselta tai Tuusulan moottoritieltä Helsingin pitäjän kirkonkylään. Pyhän Laurin kirkko, hautausmaa lehtipuineen, punamullatut aitat ja lähipiirin asuinrakennukset tuovat rauhoittavat terveisensä kaukaa menneisyydestä. Idylli on kuitenkin rajallinen – muutaman sadan metrin päässä, meluaidan takana, humisee taukoamaton moottoritien liikenne.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Anna Semerdjiev, Minna Ristolainen, Anu Eskelin, Pirkko Kilpelä, Carita Nissinen, Päivi Granfors, Hans-Peter Schütt, Raija Rastas, Heli Kolho, Riikka-Liina Martiskainen, Jan Heinonen, Taisto Balk, Johanna Rytkölä, Tarja Polari, Juha-Matti Pitkänen, Vesa Arjatsalo, Kati Leskinen ja Leena Golnik.

Julisteen pohjana Taisto Balkin valokuvateos Kukkaketo. Julisteen on tehnyt Hans-Peter Schütt.