SuomeksiIn English

Satu Kalliokuusi & Birgitta Linhart

07.07.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Tornedalen

Tornedalen kertoo luonnon mittaamattomasta arvosta. Teemana näyttelyssä on Tornionjoen alueen luonto, sen paikalliset tarinat ja mytologiat. Tornionjoen laakso (Tornedalen) sijaitsee Lapissa Tornionjoen molemmin puolin Suomen ja Ruotsin rajaa. Tarinoiden ja paikallisten ihmisten välinen yhteys on ollut syvä kautta aikojen, ja on mielenkiintoista nostaa sitä esille ja visualisoida se. Kun taiteilijat yhdistävät Tornionjoen mm. ”maan alaisen” elämän "maan pinnalle", he kertovat näyttelyn juurista: paikasta, uskomuksista ja tottumuksista, taiasta ja sielusta. Samaan aikaan he haluavat ottaa kantaa luonnon puolesta sekä saada ihmiset kiinnostumaan luonnon suojelusta ja ymmärtämään, että puhdas ja terve luonto on kaiken elämän perusta.

Satu Kalliokuusi on helsinkiläinen taidemaalari ja kuvataiteilija. Kalliokuusi käsittelee taiteessaan ihmisen selviytymistä kriiseistä ja muista elämän haasteista tutkien niin psyykettä, ihmisoikeuksia kuin ympäristöetiikkaakin. Hän käyttää pääosin ekologisia materiaaleja ja orgaanisia maalaustekniikoita. Tämän näyttelyn teokset hän on mm. maalannut punaviinillä, kahvilla ja sumimusteella paperille.

Kalliokuusi on valmistunut Pekka Halosen akatemiasta 1997/1998 taidemaalariksi ja kuvataiteilijaksi. Hän on Taidemaalariliiton varsinainen jäsen, Helsingin taiteilijaseuran ja Lapin taiteilijaseuran jäsen. Kalliokuusi on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin koti- ja ulkomailla sekä ollut järjestämässä useita yhteisnäyttelyitä koti- ja ulkomailla mm Arteground ry:lle. Nykyään Kalliokuusi mm. toimii taiteellisena johtajana ja kuraattorina Kolarin Art Äkäslompolon yhteisö- ja ympäristötaidetapahtumassa (www.artakas.carbonmade.com).

Birgitta Linhart on kuvanveistäjä Luulajasta Ruotsista. Hän käyttää teoksissaan pääosin luonnonmateriaaleja. Eri vuodenajat tarjoavat erilaisia materiaaleja, kuten kiviä, puuta ja lunta. Luonnonmateriaalien käyttäminen antaa hänelle mielenkiintoisen ja herkän ”yhteistyökumppanin” joka työvaiheessa. Birgitta järjestää myös maa- ja ympäristötaidetyöpajoja kylissä Ruotsin Lapissa. Viimeisen kuuden vuoden aikana hän on työskennellyt jään ja lumen parissa ja siirtyi 2013 tuottajaksi miehensä kanssa perustamaan Ice Music in Swedish Lappland-yhtiöön.

Linhart on valmistunut Sunderby Folkhögskolanin taidekoulusta Luulajassa 1997 ja on sittemmin työskennellyt pääasiassa Luulajassa. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa, Ruotsissa ja muualla ulkomailla mm, tehnyt julkisia teoksia, toiminut projektipäällikkönä, työpajaohjaajana ja tuottajana viimeisten 20 vuoden ajan.

Teostiedot: Satu Kalliokuusi: Vedenhaltijat. 2018. Sekatekniikka; punaviini, kahvi ja sumimuste paperille ja kankaalle.

Taiteilijoiden yhteystiedot:

Satu Kalliokuusi: www.satukalliokuusi.carbonmade.com

Birgitta Linhart: www.icemusic.se, www.deltakonst.se