SuomeksiIn English

Pirkko Mäkelä-Haapalinna

04.08.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Mirtilli

”Ollakseen hyvä ihminen tulee olla tavallaan avoinna maailmalle; tulee omata kyky luottaa omien vaikutusmahdollisuuksiensa ulottumattomissa oleviin epävarmoihin asioihin. Sellaisiin, jotka voivat aiheuttaa särkymisen äärimmäisissä olosuhteissa, joihin joutumisesta ei voi syyttää itseään. Tämä kertoo jotain hyvin tärkeää ihmisenä olemisesta eettisessä mielessä: se perustuu luottamukseen epävarmuudessa ja halukkuuteen tulla esille sellaisenaan. Ihmisyys perustuu olemukseen, joka on enemmänkin kasvin kaltainen kuin jalokivi; jotain haurasta, kuitenkin siten, että sen erityinen kauneus on erottamatonta sen hauraudesta." – Martha Nussbaum

Näyttelyn teema kietoutuu edellä oleviin filosofi Martha Nussbaumin ajatuksiin sekä taiteilijan omaan kokemukseen läheisen saattohoitajana ja siitä seuranneeseen elämänkuvan ja tietoisuuden muutokseen, jonka vertauskuvaksi nousivat mustikanvarvut. Näyttelyn teokset ovat kaikki valmistuneet tänä vuonna ja ovat nyt esillä ensimmäistä kertaa.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on Kemijärvellä paluumuuttajana asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Varsinaisen taiteilijauransa Mäkelä-Haapalinna aloitti keramiikkataiteilijana 1980-luvulla. Nykyinen tuotanto koostuu lähinnä pastellimaalauksista, mutta myös installaatioista ja pienoisveistoksista sekä akryylimaalauksista. Vuosina 2016–17 hän työskenteli Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston yksivuotisella sekä sen jälkeen Lapin taidetoimikunnan kolmekuukautisella työskentelyapurahalla.

Pirkko Mäkelä-Haapalinnalla on ollut lukuisia yksityisnäyttelyjä Suomessa ja hän on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin myös ulkomailla. Vuonna 2016 hänet oli kutsuttu kunniavieraaksi Société des Pastellistes de France´n järjestämään kansainväliseen näyttelyyn La Rochellessa Ranskassa. Hänen teoksiaan on hyväksytty kolme kertaa Pastel Society of American (PSA) New Yorkin National Arts Clubilla järjestämään kansainväliseen vuosinäyttelyyn, joissa hänen työnsä on myös palkittu.

Hänet on vuoden 2018 alusta hyväksytty Taidemaalariliiton kokelasjäseneksi ja hän on Lapin taiteilijaseuran hallituksen jäsen sekä PSA:n Signature Member. PSA on myöntänyt hänelle myös Master Pastellist -statuksen.

Näyttelyyn kuuluu perjantaina 24.8. kello 17 järjestettävä taiteilijatapaaminen sekä Lectio Divina -henkinen kuvamietiskelyhetki Arvo Pärtin musiikin kera. 

Teostiedot: Mirtilli 2. 2018. Pastellimaalaus. 

Taiteilijan yhteystiedot: www.pirkkomakela.fi