SuomeksiIn English

Sylvilagus

29.09.2018

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Jäniksiä maalla, merellä ja ilmassa

Sylvilagus eli Nina Maria Veini on rovaniemeläis-muoniolainen kuvataiteilija ja Yhteispohjoismaisen kirjastoauton autokirjastonhoitaja. Hän käsitellyt jänisaihetta taiteessaan useita vuosia. Sylvilagus tulee nimestä ”Sylvilagus Europaeus” eli pumpulihäntäkaniini.

Näyttelyssä on esillä akryylitekniikalla ja tussilla toteutettuja inhimillistettyjä jänishahmoja, joiden narratiiviset juuret ovat taiteilijan elämässä Bretagnen rannalta Kilpisjärvelle. Näyttelyn pyöreä maalaus on saanut innoituksensa muinaisista kolmen jäniksen koristekuvioista. Teoksissa esiintyy taiteilijan kehittämä hiljainen, surrealistisiakin piirteitä omaava jänis, jolla ei ole tapana noudattaa tiukkoja sääntöjä komposition tai symboliikan suhteen.

Vaikeneva jänis pukeutuu toisinaan saarelaisasuun tai käyttää aasialaishenkistä mekkoa, joka viittaa jäniksen historialliseen taustaan mm. kuueläimenä aasialaisessa mytologiassa. Jänisten vaatetus ja turkki on maalauksellisen pinnan tutkimista. Sylvilagus ei pyri täydelliseen työn jälkeen, valmiissa saavat näkyä liitu- ja lyijykynäviivat, sekä pois pyyhittyjen viivojen jäljet. Suorakaiteen muotoiset maalaukset ovat kulkeneet työstettävinä vuoden 2018 aikana Rovaniemen ja Muonion välillä, joten teosten koko on harkittu kuljetettavuuden mukaan.

Tähän näyttelyyn on valittu myös muutama vanhempi teos, joiden avulla katsoja voi kokea sarjakuvamaisen inhimillistetyn jänishahmon syntyprosessia.

Sylvilagus toimi aikaisemmin teollisena valokuvaajana mm. Hollannissa, Ranskassa ja Suomessa, teollisuuskuvauksen rinnalla hän työskenteli valokuvataiteen parissa.

Altistuttuaan fotokemikaaleille 2000-luvun alussa taiteilija vaihtoi työvälineensä maalaukseen ja opiskeli kirjasto- ja informaatioalalle, muulta koulutukseltaan hän on mm. taiteen maisteri ja valokuvaaja-artenomi. Sylvilagus käyttää jänisten luomisprosessissa synestesiaansa eli aistiensa sekoittumista; työtilassa soi aina tarkoitukseensa valittu musiikki, kuunnelluinta työmusiikkia ovat renessanssi- ja barokki.

Teostiedot: Jorden? (Earth?). 2017. Akryyli ja akvarelliliitu raakakankaalle.