SuomeksiIn English

Tom Engblom

24.03.2012

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la-su klo 12-16

Tom Engblom on tehnyt kahdenkymmenen vuoden ajan teoksia asetelman perinteellä.  Tuon perinteen voidaan laskea lähteneen antiikin kreikasta, jossa asetelmasta käytettiin ilmaisua rhopografia tarkoittaen pienten asioiden kuvaamista.

”Se mikä minua asetelmallisuudessa kiinnostaa on esineiden symbolisessa voimassa. Esineet kertovat meistä enemmän kuin me itse pystymme tilassa esittämään. Esimerkkinä pidän usein olohuonetta. Kun menemme ensimmäistä kertaa vierailulle ennestään tuntemattoman ihmisen luokse, kertoo hänen ympärilleen keräämänsä esineistö hänen harrastuksistaan, kiinnostuksen kohteistaan ja asemastaan sosiaalisessa tilassa.”

Esineiden symboliarvoja yhdistelemällä saadaan aikaiseksi visuaalinen leikki, jossa asetelmaan tuodaan uusia ja arvaamattomia sisältöjä ja tulkinnan tasoja.

Esimerkkinä näyttelyssä on mukana Joulun jälkeen -niminen teos, joka koostuu symbolisesti kahdestakymmenestäneljästä veistetystä joulukuusesta. Visuaalisesti teos on pisteen ja viivan leikkiä, mutta sen äärellä katsoja voi pohtia kuuseen kohdistuvista arvoista ja odotuksista sekä siitä, mitä kuuselle tapahtuu tai voisi tapahtua joulun jälkeen.

Näyttelyä on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö näyttöapurahan muodossa.