SuomeksiIn English

Jan Kenneth Weckman

02.11.2013

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Jan Kenneth Weckman: Hard Facts & Soft Paintings.

Antti ja Jenny Wihuri-rahaston sekä Lapin yliopiston residenssitaiteilija


Näyttely kokoaa yhteen kaksi teoskokonaisuutta, ensimmäinen sarjasta Hard Facts, pigmenttivedoksia joita taiteilija nimeää piirustuksiksi aiheena mielikuvitusplaneetan pintamuodostelmia ja näytteitä.

Teokset olivat esillä ensimmäisen kerran keväällä 2013 Berliinissä. Toinen kokonaisuus esittelee aivan uusia öljymaalauksia residenssityön tuloksena sekä vuoden 2012-2013 syntyneitä maalauksia. Jan Kenneth Weckman työskentelee Turussa ja asuu Ruskolla.

Hard Facts & Soft Paintings näyttelyn otsikko tuo esille taiteilijan ajatuksen maailmasta, joka ei välitä mielipiteistä, vaan voimasta, johon nähden taiteen esimerkit ovat pehmeitä. Tästä huolimatta nykytaide pyrkii haastamaan ja kyseenalaistamaan totuttuja tapojamme. ”Eivätkä kovat faktat nekään ole niin kovia”, taiteilija toteaa. Osaamme paitsi tarkkailla ja rangaista myös tuhota elävää ympäristöämme. Tieteistarinan kehys koville tosiasioille motivoi pohtimaan ympäristömme todellisuutta myös fiktiona.

Pigmenttivedosten mustasta vaaleaan poistamalla rakennetut valoviivat asettuvat pinnaksi pehmeästi kuin virkattu villalankavaate repeilevine tilkkutäkkeineen. Näyttelyn otsikko muuttuu vaivihkaa ironiseksi kiistelyksi taiteen mahdollisuuksista muuttaa maailmaa.