SuomeksiIn English

Kaija Kiuru - Muuta Puuta

07.05.2011

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Kaija Kiuru käsittelee teoksissaan ihmisen ja luonnon välistä muuttuvaa suhdetta rinnastamalla luonnosta saatavia materiaaleja ja käsityötä teollisen tuotannon aikaan saamaan muotoon tai materiaaliin.

Metsä ja puut ovat olleet pitkään Kaija Kiurun teosten ideoiden ja materiaalien lähteinä. Hän on käyttänyt puiden runkoja, rankoja, oksia, juuria, kaarnaa, tuohta, pahkoja, kääpiä ja neulasia. Kiurun teosten puut kertovat puista ja metsistä, mutta puu voidaan nähdä myös ihmisen tai koko maailman vertauskuvana. Vanhassa uskomusperinteessä puulla ja ihmisellä on kohtalonyhteys: se mitä tapahtuu puulle, tapahtuu ihmiselle. Puun ja nykyihmisenkään kohtalonyhteyttä ei voi kiistää, me tarvitsemme puita hengittääksemme.

Galleria Napan näyttelyssä Kaija Kiuru esittelee puunnoksia, puun muunnoksia.Pinnan alla -tilateoksen juuret vievät pinnan alle, teossarjassa Jotakin muuta ja teoksissa Vähän parempi, Vähän hienompi ja Vähän mahtavampi puut on asetettu esittämään jotakin muuta. Muhkuran ja Pahkuran pahkat ovat soluttautuneet ihmisten mukavuusalueelle. Teoksien verhoilukankaat ovat käytettyjä, samoin osa puista ja juurista on aikaisemmin ollut toisessa kuosissa. Kaikki näyttelyn teokset ovat vuodelta 2011.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Kaija Kiurun taidetta esittelevä kirja. Sen ovat toimittaneet professori Tuija Hautala-Hirvioja, lehtori Jyrki Siukonen ja lehtori Sisko Ylimartimo, ja kustantanut Lapin yliopistokustannus. Kirjan teksteistä ovat vastanneet Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat Sonja-Tuulia Hämäläinen, Suvi Konttaniemi, Anne Kouhia ja Minna Läntinen sekä lehtori Jyrki Siukonen. Kirja avaa erilaisia näkökulmia Kaija Kiurun tuotantoon, jota tarkastellaan muun muassa suhteessa naiseuteen, paikkaan ja kieleen.

 

Kaija Kiuru
kk@kaijakiuru.net
www.kaijakiuru.net