SuomeksiIn English

Risto Immonen: KRIISI - KAAOS, veistosinstallaatio

26.03.2011

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la-su klo 12-16

Aiemmassa näyttelyssään "Kohtaamisia Rajalla." neljä vuotta sitten Rovaniemen taidemuseossa Risto Immonen käsitteli sekä fyysisiä, että henkisiä, pääasiassa ihmisen asettamia rajoja. Hän pohti rajojen keinotekoisuutta ja ihmiselämää rajan molemmin puolin korostaen harmonista yhteiselämää rajan kummallakin puolella - raja yhdisti.

Nyt rauha rajalla on ohi. Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut kriisin ja sitä seuraa kaaos. Ihminen haluaa valtaa. Hän ei kestä tasa-arvoa, vapautta tai maailmaa ilman rajoja. Seuraa taistelu vallasta. Toisaalta rajat halutaan oikeutetusti murtaa.  Sorretut kansanosat nousevat kapinaan. Raja köyhien ja rikkaiden välillä kasvaa - vaaditaan oikeudenmukaisempaa tulonjakoa. Politiikka ei anna vastausta tähän. Myös taiteelle halutaan asettaa poliittisia ja ideologisia sekä esteettisiä rajoja.

Tämä "taistelu" vaatii uhrinsa. Tätä uhria symboloi edellisen näyttelyn hahmoista muodostunut kasa vääntyneitä ruumiita. Ne on raa’asti kasattu röykkiöön odottamaan joukkohautausta. Mutta elämä kantaa. Neljän vuoden takaisen näyttelyn "Keskustelijat" -veistoksen hahmot ovat löytäneet toisensa. He seisovat nyt tässä näyttelyssä rakastuneina, toisiaan syleillen. Ehkä maailmassa on vielä toivoa. Näyttely koostuu veistosinstallaatiosta  "Karl, Maria, John, Ann  ja Sinä" sekä veistoksesta "Sinä ja Minä.” sekä valokuvaprinteistä vuoden 2007 näyttelystä.

Kuvanveistäjä Risto Immonen rakentaa veistokset pääasiassa plastisesti muotoilemalla raudasta sekä myös ruostumattomasta teräksestä ja kuparista. Veistoksissa raskas ja jäykkä materiaali ja teosten plastinen muotokieli muodostavat mielenkiintoisen jännitteen. Immonen käsittelee inhimillisen maailman ilmiöitä ja arkisen elämänpiirin asioita. Taiteilija haluaa kertoa tarinaa, pysäyttää katsojan ajattelemaan ja löytämään oman tarinansa.

Risto Immonen on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1986 lähtien. Hänen näyttelyluettelossaan on kutsunäyttelyjä ja symposiumeja mm. Ranskassa, Saksassa, Baltian maissa, Ruotsissa, Itävallassa, Italiassa, Kiinassa, Venäjällä. Hänen teoksiaan on sekä kotimaisissa että ulkomaisissa kokoelmissa. Vuonna 2011 hänet on kutsuttu kansainvälisiin kuvanveistosymposiumeihin Japaniin, Ranskaan ja Tanskaan.

Lisää tietoa taiteilijasta: www.ristoimmonen.net

Avajaiset pe 25.3.2011 klo 18-20.