SuomeksiIn English

Ilkka Palosaari

28.06.2014

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Kesäkuussa avautuu taidemaalari Ilkka Palosaaren ensimmäinen yksityisnäyttely pohjoisessa ”Erakkomaja – viimeinen näytös”. Palosaari on syntynyt Torniossa 1975 ja valmistunut Vapaasta taidekoulusta Helsingistä 2012. Tällä hetkellä taiteilija asuu ja työskentelee Oulussa. 

Näyttely koostuu Ilkka Palosaaren uusimmista maalauksista ja installaatioista vuosilta 2012-2014.

Teemoina ovat kuolema, hylkääminen, suru ja yksinäisyys. Näyttelyn nimi Erakkomaja viittaa kyseisiin teemoihin. Taide syntyy yksinäisyydessä. Näyttely on jatkumoa Lappeenrannassa Galleria Pihatossa joulukuussa 2013 pidetylle näyttelylle ”Erakkomaja – ensimmäinen näytös”.

Palosaari on alituisessa muutoksessa tekemisen suhteen. Hän kyseenalaistaa vanhoja väittämiä, mitä taide on sekä pyrkii löytämään uusia tapoja ilmaista asioita. Teosten sisältö syntyy taiteilijan henkilökohtaisesta näkemisen ja kokemisen tavasta. Palosaaren työskentely on lähtökohdiltaan ekspressiivistä. Teokset ovat käsitteellisiä sekä informalistisia. Taiteilija kokee myös sukulaisuutta outsider- sekä art brut -taidekäsitteisiin. Palosaarella on suora ja välitön suhde käyttämäänsä materiaaliin. Muoto ja käsittelytapa kertovat sen, mihin sanat ei riitä. Teoksissa ehdottoman tärkeää on tarina. Palosaari käyttää materiaaleinaan vanhoja teatterikankaita, juuttia sekä löydettyjä esineitä. Niillä on jo historia, joka punoutuu uudeksi sisällölliseksi kokonaisuudeksi kulloiseenkin teemaan. Ilkka Palosaaren tekeminen on maalaamisen ja veistämisen välimaastossa. Kuitenkin taiteilija pitää itseään katsomistapansa suhteen ennenkaikkea maalarina.

Palosaari on syntynyt Torniossa ja opiskellut Rovaniemellä, joten hänellä on erityinen suhde pohjoiseen. Taiteilija pitääkin tätä näyttelyä itsellensä erityisen arvokkaana.

Näyttely on erityisesti omistettu taiteilijan edesmenneen isän muistolle, joka nauroi paljon, poltti piippua ja narrasi kaloja.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.