SuomeksiIn English

Susanna Pälviä: Lintukoto

17.08.2012

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Lintukoto – valokuvia ja installaatioita

Lintukotoa pidettiin joskus ennen salaperäisenä paikkana, johon linnut muuttivat talveksi. Suomalaisen kansanperinteen mukaan se sijaitsi maailman reunassa missä taivaankansi ja maa kohtaavat. Galleria Napaan  Susanna Pälviä (s.1964) rakentaa omanlaisen Lintukodon, pienen paikan maailmankaikkeuden reunalla. Lintukotoa pidetään turvallisena, kotoisana paikkana, missä kaikki on pientä ja hallittavissa. Valokuvista ja installaatioista rakentuu kokonaisuus, jossa lintukoto-ilmaisu saa kaksinaisen merkityksen. Tässä lintukodossa kaikenlaista voi tapahtua. Maailmamme ei ehkä olekaan niin hallittavissa kuin haluaisimme uskoa…

Turvapaikka, pesä, sulkeutunut oma maailma voi myös muuttua pakkomielteenomaiseksi. Oman rauhan ja turvallisuuden kaipuussaan ihminen voi tulla huomaamattaan rakentaneeksi muureja ympärilleen. ”Mielestäni jotakin tästä näkyy viime aikoina yhteiskunnassamme tilaa saaneissa populistisissa suuntauksissa. Teoksia voi jokainen kuitenkin tulkita omista lähtökohdistaan, haluan jättää avoimuutta tulkinnalle.” Valokuvan lisäksi Pälviä tekee installaatioita käyttäen erilaisia materiaaleja sekä tekotapoja tarpeen mukaan. Lintu on osana kokonaisuutta vertauskuvallisena elementtinä, niin kuvasisällöissä kuin muuten tilassa.

Susanna Pälviä on opiskellut kuvataidetta Joensuun lisäksi Hollannissa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Enschede Academy of Art and Design:sta,  Mixed Media osastolta vuonna 2000.

Taiteilija asuu ja työskentee Etelä-Savossa, Mäntyharjun Mynttilän kylässä. Työhuoneena, Savon radan varrella, on Mynttilän vanha asema, jonka hän jakaa hollantilaisen puuseppä- mediataiteilijapuolisonsa kanssa. "Työskentelyssäni tärkeässä osassa on maaseutuympäristön rauha ja hiljaisuus.”