SuomeksiIn English

Aino Suonio & Henri Hagman

21.02.2015

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

"Myyntinäyttely"

Sanoja näyttelyn kynnyksellä:

Oleskelimme Afrikan tähden kultarannikolla viime keväänä. Siellä vanhan murrosikäisen reggae-identiteetti nyhdettiin viimeisinekin juurineen minusta. Afrikkaentusiastista kuoriutui paikan päällä valkovaippainen valkoinen mies.

Ymmärsin, että vanhan mantereen länkkärinä olen tällä planeetalla kuin Goethen kuuluisan yhdeksänosaisen värikolmion muotoon asetettu vuori, jonka jäähuippu kiiltää mittaamattomien etäisyyksien päässä mutta goetheanistisesti – keltaisena. Ymmärsin, että värini eivät milloinkaan tursua maan povesta kuin savimajoista tai muista miiluista (siteeraten Valjakkaa Hesarin arviostaan näyttelystäni 2007) vaan omista silmistäni, omasta järjestäni.

Havaitsen puhtailla puhtaan järjen kolmikulmaisilla yhdeksänvuoren silmilläni, jotka ovat kaikkien värien jälkikuvien samentamat. Goetheanistin silmien edessä on kaikkialla loppumattomia värivuoristoja, organisoituja ja harmonian rajoja kolonialistisen kekseliäästi yhä pidemmälle venyttäviä. Väri näyttäytyy juuri tällöin metafyysisenä ilmiönä, jossa subjektin ja objektin kohtaaminen avaa eksistentiaalisen – ja täysin eurooppalaisen – kysymisen tilan.

Goethevuoristot, värikolmiovuoristot sumujen yllä – aion rakentaa niistä Kaj Stenvallin ankkamaalauksiin rinnastettavan hitin, ja Juhani Tuomisen türbesarjoihin rinnastettavan monikymmenvuotisen runsaudensarven. Kuitenkin niin, että tekisin oikein paljon ja oikein miellyttäviä ja kauniita maalauksia; haluan myydä niitä paljon. Tehdä paljon ja myydä paljon. Ja helevetin hyviä maalauksia.

Taiteilijat hurskastelevat petkuttaen itseään väittäessään, että myynti ei ole tärkeätä. Sillä mitäpä on sekin, että kollegiaalinen apurahanjakaja arvostaa teostasi? Se on myyntiä. Entä mitä on se, että taidekenttä pitää teoksiasi mielenkiintoisina – myyntiä se on sekin.

Mutta mitä sen sijaan on se, että maalauksessa on käsittämätön kontemplatiivis-metafyysinen portti tajunnan katedraalin ja muiden vertauskuvien takapuolelle? Se on varmaankin jotain ihan muuta? Vaan ei ole: samaa myyntiä se on sekin! Sillä kuten Yves Klein sanoi: taide on terveyttä. Ja kuten Aino sanoo:

”Käyttämäni luonnon muotokieli, pyhä geometria, on yhteistä kaikille uskonnoille sekä alkuperäiskansojen kulttuureille. Mandala on kuva siitä, kuinka kaikki toimii täydellisesti. Mandaloissa käyttämäni kuvioyhdistelmät (hunajakenno ja kasvavat renkaat) kohottavat sen tilan värähtelyä jossa ne ovat. Näille kuvioille altistuvien ihmisten värähtelytaajuus nousee, jolloin heidän korkeampi minänsä saa heihin helpommin yhteyden.”

Yhteisnäyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 21.2.2015 kello 14.00. Tervetuloa!