SuomeksiIn English

Jouko Alapartanen

12.12.2015

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Itkevä presidentti

Maalaus on ajatuksen esineellinen muoto. 

Maalaus heijastelee aina aikaansa. 

Maalaus on osa historiallista kontekstia. 

Jouko Alapartanen tuo maalauksissaan esille nykytaiteen ja perinteisen ilmaisun rajapinnat. Eri aikakaudet kumpuavat näyttelyn teoksista monin eri muodoin. Muotokuvat yhdistävät pop- ja klassisen taiteen ilmaisua tuoden yhteiskunnan ongelmia ja ydinajan uhkakuvia näkyväksi. 

Saturnus syö lapsensa (2015) on päivitetty versio Francisco de Goyan maalauksesta, jonka Alapartanen näki Elämän kirja-nimisessä tiedejulkaisussa jo 1970-luvulla. Pelkkänä painokuvanakin maalaus teki lähtemättömän vaikutuksen. Ja aikuisuus alkoi hiipiä lapsen mieleen...

Sekä Diego Velasquezin muotokuva Pope Innocent X että Francis Baconin tulkinta kyseisestä teoksesta innoittivat taiteilijaa Särkynyt Lelu (2015) maalauksessa. Teoksen värimaailma on klassisen pelkistetty, rajoitetun paletin tekniikka. Maalauksen motiivi on kuitenkin nyky-allegorinen. 

Näyttelyn keskeinen teema on kuvataiteen jatkumo. Mitä jätämme tänne, siitä tulee osa ihmiskunnan muistia. Osa yhteistä kirjastoa, jolla tulkitaan historiaa, ja joka rikastuttaa sekä nykyisyyttä että myös tulevaa aikaa.

Teostiedot: Itkevä Presidentti 2015, öljy kankaalle

Taiteilijan yhteystiedot: alapartanen(at)outlook.com

Avajaiset perjantaina 11.12.2015 kello 18:00 alkaen. Tervetuloa!