SuomeksiIn English

Vera Arjoma

12.03.2016

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

ROMPAKSEN KULTAA

Kuvataiteilija Vera Arjoman dokumentaariset videoteokset kertovat Rompas ja Rajapalot kaivosvaltausalueesta, joka on tehty Natura-luonnonsuojelualueelle Ylitorniolla. Teokset käsittelevät alueen luontoa ja ihmisten toimintaa siellä. Kyse on ihmisten luontosuhteesta ja arvoista. 

Ylikansallinen malminetsintäyhtiö Mawson Resources Ltd. etsii kultaa ja uraania myydäkseen valtauksen ylikansalliselle kaivosyhtiölle. Luonnonsuojelija-biologit etsivät näytteitä luonnon monimuotoisuudesta vahvistaakseen alueen suojelutasoa ja torjuakseen luonnolle tuhoisaa, uraanipitoista kultakaivoshanketta. 

Vera Arjoman keräämät videonäytteet perustuvat esteettiseen kokemukseen Rompaksen luonnosta, eräänlaisena peilinä luonnontieteisiin perustuville tavoille tarkastella luontoa. Videoita taiteilija on kuvannut ollessaan Luontoliiton ja Övertorneå Naturskyddsföreningenin biologiryhmän mukana elokuussa 2015. Kuvausmatkan taiteilija koki elämysmatkana, johon biologiryhmä toi luonnontieteellisen, biologisen näkökulman. 

Taustaa: Ylikansallinen malminetsintäyhtiö Mawson Resources Ltd. alkoi porata luonnonsuojelualueella näytteitä aluksi salaa, mutta on saanut luvan jatkaa toimintaansa. Löydöksiä, uraaniin kiinnittynyttä kultaa yhtiö on mainostanut kansainvälisille sijoittajille. Yhtiön toiminta on hämärää. Se on lupaillut vaurautta paikallisväestölle, mutta uraanipitoisiin kaivoksiin liittyvät riskit ovat jääneet kertomatta. Suomen löyhä kaivoslaki on mahdollistanut toiminnan. 

Kaivosvaltauksesta ja ympäristörikoksista maksetut summat ovat lähes mitättömiä. Kyse on paitsi luontoalueen ja uhanalaisten lajien kohtaloista, myös lintujärvenä tunnetun Meltosjärven kohtalosta. Uraaniin sitoutuneen kullan louhinta edustaisi valtavaa riskiä laajemmallekin alueelle. 

Taiteilijan työskentely pohjoisen luonnon parissa alkoi Nes Artist residenssissä Islannissa vuonna 2014. Taiteen edistämiskeskus ja VISEK ovat tukeneet projektia. 

Teostiedot: Teoksesta Kultapaikkoja, videoinstallaatio 2016.

Taiteilijan yhteystiedot: vera.arjoma(at)gmail.com

Yleisölle avoin keskustelutilaisuus Rompas-Rajapalot kaivosvaltausalueesta lauantaina 12.3.2016 kello 16:00 alkaen. Mukana ovat Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri sekä Naturskyddsförening Ruotsista. 

Näyttelyn avajaiset perjantaina 11.3.2016 kello 18:00 alkaen. Tervetuloa!