SuomeksiIn English

Leena Holmström

15.10.2016

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Avajaiset 14.10.2016 klo 18-20. Tervetuloa!

Silitän hiuksiani

Leena Holmström käsittelee taiteessaan monia naisen asemaan liittyviä teemoja kuten rooliristiriitoja, suorittamista, eksymistä, esineellistymistä, itsensä menettämistä, vihan ja häpeän tunteiden peittämistä ja muutoksen halua. Kuvissa on käytetty vertauskuvallisia elementtejä, viittauksia myytteihin, symboleja, mutta myös huumoria tuottamaan mielleyhtymiä ja herättämään ajatuksia. Vaikka kuvien lähtökohtana voi olla kokemuksellinen ja  myös kehon tallentama tieto, niistä voi löytää yleisempiä naiseuteen liittyviä ajatuksia ja ristiriitoja.

Leena Holmström kertoo tulleensa valokuvan piiriin kuvankäsittelyn kautta. Valokuvaamisen myötä hän on kiinnostunut valokuvan dokumentaarisuudesta ja vahvasta yhteydestä todellisuuteen. Lavastaminen ja kuvankäsittely antavat työkaluja nykyhetken ylittämiseen ja monipuolisemman vertauskuvallisen ilmaisun toteuttamiseen.

Silitän hiuksiani-projektikuvat ovat syntyneet Leena Holmströmin omassa elämässä tapahtuneessa muutoskohdassa kesän ja syksyn 2015 aikana. Isän poismeno herätti muistoja ja taiteilija tunsi kuvanneensa intuitiivisesti lapsuuden aikaisia tai lapsuudesta peräisin olevia tunteita. "Tein kokeilevia kuvia, joissa olin itse mallina. Tämä vapautti toteuttamaan ideat välittömästi. Saatoin ohjata kuvaustilannetta haluamaani suuntaan. Kuvat ovat lavastettuja ja osin kuvakäsiteltyjä. Ne ovat syntyneet jonkinlaisen improvisaation tuloksena, jolloin edellinen kuva kamerassa on vaikuttanut seuraavaan, kunnes lopputulos on lähestynyt alitajuista mielikuvaa. Kuviin ovat vaikuttaneet myös muistot, niistä kirjoittamani tekstit ja tulkinnat. Jotkin kuvat ovat kommentteja edellisiin kuviin."

Projekti on aloitettu kuvilla, joissa taiteilija on peittänyt kasvonsa omilla hiuksillaan. Näillä kuvilla oli tarkoitus kuvata negatiivisia tunnemuistoja. Taiteilija alkoi tietoisesti käyttämään omaa kehoaan ilmaistaakseen näitä muistoja. Hän lavasti lapsuuden tunnekokemuksia. 

Näyttely koostuu sarjoista, joissa kaikissa keskeisenä on maisema. Silitän hiuksiani-sarjassa silmät katsovat sisäänpäin, ne on jopa peitetty. Kuvat ovat irti miljööstä vaikka ne olisi kuvattu jäälakeudella, kuusen oksistossa tai ukkosen kaataman kannon läpi. Uusi maa-triptyykki on kasvukertomus, jossa kuvaaja astuu puristavasta sisäisestä maisemasta ulos - kuin merestä nouseva uusi maa. Torso kuvaa kiltin tytön kädettömyyttä ja passiivisuutta, levitetyt kädet lentoonlähtöä ja ikään kuin sisäisen maiseman vaihtumista ulkoiseen.  Mystery Land-sarjan maisemissa on yksittäinen ihminen avarassa, jopa ylevässä luonnonmaisemassa. Ikään kuin astumassa maiseman sisään. Myös Jäälakeus-sarja kuvaa yhtä hyvin tunnetilaa tai miljöötä jäsentävää silmää kuin Perämeren tammikuista maisemaa. 

Jäälakeus voitti Eisa Photo Maestro kilpailun kansallisen osion vuonna 2016. Tuomaristo luonnehti sarjaa näin: Voittajaksi raati valitsi pienimuotoisen, mutta vahvalla otteella ja sommittelunäkemyksellä toteutetun merenrannan talvisista maisemista nousseen kokonaisuuden. Sarja suorastaan tihkuu sydäntalven harmautta ja hiljaista tunnelmaa. Kuvissa kuitenkin pilkistää valon häivähdys - pitkän ja pimeän jakson jälkeen voittaa pian valo ja lämpö. (Kamera-lehti 6/2016)

Teostiedot: Silitän hiuksiani 2015, pohjustettu fineart vedos 1/7, Nielsen alumiinikehys, 60 cm x 80 cm.

Taiteilijan yhteystiedot: leena.holmstrom(at)gmail.com