Kordelinin Lappilaisten tarinoiden kohtaaminen ja tulkinta -hanke

Ounasvaaran koivu

Lapin taiteilijaseura on saanut Alfred Kordelinin säätiöltä rahoituksen Mika Harjumaan valmistelemaan Lappilaisten tarinoiden kohtaaminen ja tulkinta osallistavassa monitaiteellisessa, moniaistisessa ja kokemuksellisessa taidetoiminnassa -hankkeen toteuttamiseen. Projektin tuottajana toimii teatteritaiteen ja kasvatustieteen maisteri Mika Harjumaa, joka myös toteuttaa hankkeen taiteen maisteri Mari Mularin kanssa. Molemmat ovat oman alansa pitkän linjan taideohjaajia. 

Annikki Setälän jo liki sata vuotta sitten kirjoittama satu Ounasvaaran koivu on pienen koivun kasvutarina, jossa kohtaavat ajankohtaiset teemat yksinäisyydestä, erilaisuudesta, itseluottamuksesta ja oman paikkansa löytämisestä. Satu piirtää kuvan oman yhteisönsä keskuudesta pois lennähtäneestä siemenestä, joka versoo omastaan täysin poikkeavassa ympäristössä. 

Hankkeessa Mika ja Mari tarkastelevat koivun tarinaa monitaiteisesti ja moniaistisesti yhdistellen mm. draaman, kuvataiteen ja musiikin menetelmiä. Sadun vakaviin teemoihin etsitään itsetuntoa ja hyvinvointia vahvistavia näkökulmia. Tavoitteena on, että osallistujat kohtaavat ja tulkitsevat tarinaa oman persoonansa kautta. Hanke toteutetaan huhti-kesäkuun 2022 aikana Rovaniemen kaupungin päiväkodeissa, Lapin muistiyhdistyksessä, Palvelutalo Näsmänkiepissä, Erityislasten omaiset järjestössä ja Eläkeliitto Rovaniemi yhteisössä.

Wihuri-hanke 2021–2022

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi Lapin taiteilijaseuralle 13.000 euroa Mika Harjumaan valmistelemaan hankkeeseen, jossa tavoitteena oli lisätä lappilaisen kuvataiteen saavutettavuutta Lapissa. Apuraha myönnettiin kahden eri taidemuodon kohtaamisen ja kokemisen kautta voimaantumista ja hyvinvointia edistävien lappilaisten tarinatyöpajojen järjestämiseen ja niistä syntyvien monologien esittämiseen kiertueella. Hankeaika oli 1.11.2021 – 28.2.2022.

Hanke oli kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe sisälsi työpajoja eri yhteisöissä ja järjestöissä. Mukana oli myös eläkeläisiä ja työttömiä. Wihurin säätiön kokoelmista valittiin neljä eri lappilaisen taiteilijan teosta, jotka sisälsivät lappilaisuuteen liittyviä positiivisia tarinoita. Tarinoitten taustat, synty ja teosten valmistumisprosessi selvitettiin taiteilijoiden haastatteluiden kautta. Työpajoihin osallistujat kohtasivat ja kokivat nämä teokset draaman menetelmin.

Jokainen Wihurin säätiön kokoelmista työpajoihin valittu teos piti sisällään Lappiin liittyvän tarinan. Sen tarina voi jatkua myös eteenpäin katsojan mielikuvissa ja henkilökohtaisissa tulkinnoissa. Jokainen yksilö kohtaa ja kokee taideteoksen oman persoonansa kautta. Näin syntyy dialogi yksilön ja taideteoksen välillä. Työpajojen yksi tärkein päätavoite oli saada kontakti, vahva dialogi kuvataideteoksen ja osallistujan välille. Työpajoissa osallistujat kirjoittivat kuvataideteoksista omat monologit ja tarinat, joista osa valittiin mukaan hankkeen toiseen vaiheeseen. Neljä monologia harjoiteltiin esityskuntoon. 

Toisessa vaiheessa kuvataideteokset kiersivät eri palvelu- ja hoitolaitoksissa. Kiertueella asukkaat saivat kokea myös kuvataideteoksiin liittyviä tarinoita ja monologeja, joita esitettiin draaman menetelmin. Monitaiteellinen taidekokemus tuotiin asukkaille, joilla ei ole muuten mahdollista mennä museoihin, teatteriin jne. Näin he saivat kohdata ja kokea myös taide-elämyksiä. Kiertueella oli myös tarkoitus saada asukkaat kertomaan omia voimaannuttavia ja hyvinvointia edistäviä tarinoita. 

Hankkeen tuottajana toimi teatteritaiteen/ kasvatustieteen maisteri Mika Harjumaa. Rahoittajana oli Jenny ja Antti Wihurin säätiö.

Kolpeneen seinämaalausprojekti

kuva: Aku Winter 2021
kuva: Aku Winter

Lapin taiteilijaseura ry:lle myönnettiin Suomen Kulttuurirahastosta Taidetta hoitolaitoksiin 26.000 euron projektiapuraha. Hankerahoitus on tarkoitettu osallistavaan, hyvinvointia ja elämänlaatua edistävään taiteelliseen työskentelyyn monivammaisten, heidän omaistensa ja hoitohenkilökunnan kanssa. Projektin seinämaalausteos toteutetaan Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän tuki- ja osaamiskeskuksen monivammaisten uudessa asumisyksikössä Rovaniemellä. Yksikössä asuvat vaikeavammaiset tarvitsevat kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan erityispiirteittensä huomioimista, apua ja paljon huolenpitoa ympäri vuorokauden.

Seinämaalausprojektin osallistavalla taiteellisella työskentelyllä on tavoitteena innostaa monitarpeiset, heidän omaiset ja hoitohenkilökunta ideoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteistyössä taiteilijan kanssa yhteinen voimaannuttava ja hyvinvointia edistävä taideseinämaalaus. Taidemaalausteoksella tavoitteena on yhdessä taiteilijan, asukkaiden, omaisten ja työntekijöiden kanssa toteutettuna lisätä kaikkien osapuolten välille vuorovaikutusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Osallistavan taidetoiminnan avulla asumisyksikön asukkaat tulevat nähdyksi omana itsenään, arvostetuksi ja kuulluksi. Taiteellisen toiminnan lähtökohtana on saada ikuistettua monitarpeisten muistoja ja haaveita kaikkien nähtäville kuvataiteen menetelmin. Hanke alkaa elokuun alussa 2021 ja päättyy lokakuun lopussa 2021. Valmistuttuaan lokakuun lopussa muistojen/haaveiden taideseinämaalausteos jää pysyväksi, julkiseksi tunnetaide-elämykseksi, vanhoille ja uusille asukkaille, heidän omaisilleen ja hoitohenkilökunnalle.

Lapin taiteilijaseura haki jäsentaiteilijaa toteuttamaan seinälle maalattava muistojen/haaveiden seinämaalaus. Hakemusten perusteella valituksi tuli taiteen maisteri Juha Mytkäniemi. Lapin taiteilijaseuran ja Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän tuki- ja osaamiskeskuksen yhteistyön projektin vetäjänä toimii teatteritaiteen/kasvatustaiteen maisteri Mika Harjumaa.

De-arcticfication’ in Nordic Arts

Kuva: Arttu Nieminen, Avaruuskaipuu 2020

Olemme saanut tukea Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta 20 000 euroa hankkeeseen ”’De-arcticfication’ in Nordic Arts”. Hanke vahvistaa Lapin taiteilijaseuraa pohjoismaisena toimijana. Teemana on dearktistuminen, joka tarkoittaa kuva- ja nykytaiteen tuottamaa kuvastoa vastavoimana arktisen stereotyyppiselle kuvaukselle kylmänä ja tyhjänä maisema. Rahoitusta käytetään muun muassa pohjoismaiseen kuraattoriyhteistyöhön, ’Wiping the Ice-Cream Off Your Face’ näyttelyyn Galleria Kakslauttasessa kesällä 2021 sekä Kumma puutarha -ympäristötaidetapahtumaan Rovaniemellä kesällä 2020.

’Wiping the Ice-Cream Off Your Face’ -näyttely sisältää 30 pohjoismaisen taiteilijan teoksia. Kuraattoreja ovat Misha del Val (Kittilä, FI) ja Andreas Hoffmann (NO/Greenland). Kakslauttanen Arctic Resort on tapahtuman kumppani. Kumma puutarha puolestaan toteutuu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa ja kuraattori on Tuomas Korkalo (Rovaniemi, FI).

Young Arctic Artist 2021

Young Arctic Artists 2021 jatkaa näyttelysarjaa, jossa nostetaan esiin pohjoisia nuoria taiteilijoita. Näyttelyn kuratoinnista vastaa suomalais-kveeniläinen ryhmä: Savu Korteniemi (FI), Panu Johansson (FI), Katriina Pedersen (NO) ja Åsne Kummeneje Mellem (NO).

Näyttelysarjan tavoitteena on kartoittaa nuorien taiteilijoiden tuotantoa erityisesti Pohjoismaiden pohjoisosissa ja Kuolan niemimaalla Venäjällä. Näyttely lisää alueen taiteen tunnettavuutta ja tukee kuraattoreiden ja taiteilijoiden verkostoja.

Näyttelysarjan neljässä toimintakonseptissa yhteistyötä on tiivistetty yhteistyössä alueen ihmisten kanssa.

TaPaMa 2019-2021 

TaPaMa – Taideperustaisia palveluja matkailuun -hankkeessa kehittää uudenlaisia taideperustaisia matkailupalveluita, selvitetään miten niitä parhaiten tarjotaan matkailijoille ja mallinnetaan tämä kehittämistyö kaikkien potentiaalisten toimijoiden hyödynnettäväksi. Hankkeessa sovelletaan uusinta tietoa ja osaamista matkailupalvelujen kehittämiseen sekä taide- ja kulttuurisektorin ja pk-yritysten innovaatiotoiminnan vahvistamiseen. Hankkeessa ideoidaan, pilotoidaan ja mallinnetaan asiakaslähtöisesti kansainvälisille matkailijoille tarjottavia taiteeseen perustuvia elämyspalveluja Lapin taidemuseoissa ja -gallerioissa, jotka toimivat luovien alojen ja matkailusektorin välisesti. Asiakaslähtöisyys tarkoittaa yhteistyöpartnereiden asiakkaiden tuntemusta sekä asiakkaiden osallistumista kehittämistyöhön. Maailman suurkaupungeissa on jo olemassa taideperustaisia elämyspalveluja, kuten galleriakierroksia taiteilijan, taidehistorioitsijan tai näyttelypedagogin kanssa, kaupunkikävelyjä valokuvaajan kanssa, katutaidemaalausta graffititaiteilijan kanssa ja niin edelleen. TaPaMa:ssa elämyspalveluja ideoidaan ja kehitetään Lapin kulttuuriin ja luontoon kiinnittyen: esimerkiksi maisemamaalausta, taidevaellusta, ympäristötaidetta ja luontovalokuvausta soveltaen. Palvelut suunnataan kansaivälisille asiakkaille ja markkinoidaan matkanjärjestäjille kasvua tuottaen. TaPaMa:n toteuttajia ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta ja Lapin taiteilijaseura. Yliopisto on hankkeen hallinnoija ja päätoteuttaja; taiteilijaseuran vastuulla välittäjätoiminnan kehittäminen. Yhteistyötahoina on Lapissa toimia taidemuseoita ja -gallerioita. Yhteistyötyötä tehdään lisäksi matkailualan organisaatioiden kanssa. Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan palkataan taiteilijoita ja käsityöläisiä elämyspalvelujen suunnittelijoiksi. Hanke toteutuu 01.06.2019 – 30.05.2021. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 300 424 euroa, josta Lapin liitto on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 225 318 euroa.

Prosessi / Der Prozess 2020-2021

Prosessi
Prosessi / Der Prozess

Saksalainen EVZ -säätiö (EVZ Stiftung – Erinnerung, Verantwortung, Zukunft) tukee 30 000 eurolla Lapin taiteilijaseuran tuottamaa projektia ”Prosessi / Der Prozess” (1.osa), joka käsittelee väkivaltaisten käytäntöjen todellisuutta, keskittyen suomalais-saksalaiseen sodanaikaiseen salaiseen yhteistyöhön ja juutalaispakolaisten kohtaloon Suomessa II maailmansodan aikaan. Erityistä huomiota kiinnitetään tarinoihin suomalaisilta sodanaikaisilta pakkotyöleireiltä Lapissa ja Suursaaressa. Projektin toteuttajana ja vastuuhenkilönä on kuvataiteilija Savu E. Korteniemi (KuM). Toukokuussa 2020 alkanut projekti jatkuu elokuuhun 2021.

EVZ -säätiön nimi tarkoittaa muistamista, vastuuta ja tulevaisuutta, ja sen tehtävänä on tukea kansallissosialistien vainoista selviytyneitä, edistää kriittistä historian tutkimusta sekä vahvistaa kansalaistoimintaa Euroopassa. Projektin ”Prosessi / Der Prozess” 1. osa sisältyy EVZ -säätiön rahoitusohjelmaan ”Remembrance of forced labour and forgotten victims” (pakkotyöläisten ja unohdettujen uhrien muistaminen).

Projektin tuloksia julkaistaan muun muassa gallerianäyttelyn, artikkelisarjan ja sarjakuvamuotoisen työskentelypäiväkirjan muodossa.
Lisätietoja: www.korteniemi.eu/prosessi

Art2World 2019-2020

Hankkeen nimi Art2World viittaa sekä teosten matkaan taiteilijalta ”maailmalle” eli ostaville asiakkaille ja kansainvälisiin näyttelyihin sekä taiteilijoiden kv-liikkuvuutta. Tässä hankkeessa kehitetään kuvataiteen välittäjätoimintaa sekä liiketoimintaosaamisessa että kansainvälistymisessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa sitä 35 000 euron avustuksella.