SuomeksiIn English

Jaana Erkkilä

10.01.2017

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

Sana tuli kuvaksi

Korundin kuukauden taiteilijana tammikuussa 2017 on kuvataiteilija Jaana Erkkilä, jonka näyttely Sana tuli kuvaksi koostuu värikkäistä puupiirroksista, joissa teemana on sananlaskujen tutkiminen värin ja muodon keinoin. 

Erkkilän kiinnostus sananlaskujen käyttämiseen osana puupiirroksia juontaa juurensa Pieter Bruegel Vanhemman sarjaan kuparikaiverruksia alankomaalaisten sananlaskujen pohjalta. Teos Aasi koulussa on saanut innoituksensa suoraan Bruegelin pienestä mustavalkoisesta kuparikaiverruksesta. Näyttelyn muut työt ovat sitten lähteneet omille teilleen lainaten viisauksia niin Sananlaskujen kirjasta kuin suomalaisista sananlaskuistakin. 

Sanat teokseen Sortumatta souda löytyivät vanhasta kirjotusta tekstiilistä saunan pukuhuoneessa Kokkolan Vanhassa kaupungissa. Erkkilä palaa aika ajoin työstämään sanoja kuviksi. Sanojen kaivertaminen koivuvanerille ja linoleumille on eräänlaista mietiskelyä ja yritystä ymmärtää merkityksiä pintaa syvemmältä. 

Jaana Erkkilä toimii Lapin yliopistossa Taiteiden tiedekunnassa kuvataiteen professorina. Hänen ominta aluettaan kuvataiteilijana on taidegrafiikka erilaisine sovelluksineen. Erkkilää kiinnostaa kuvan ja sanan liitto monessakin mielessä; sana kuvana ja sanat, jotka saavat alkunsa kuvista, niin näkyvistä kuin näkymättömistäkin. 

Teostiedot: Aasi koulussa, puupiirros, 100 x 130 cm, 2008

Taiteilijan yhteystiedot: jaana.erkkila(at)ulapland.fi
Puh. 040 484 4411