SuomeksiIn English

Sylvilagus

01.08.2018

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

Jäneste laul – Jänisten laulu

Sylvilagus eli Nina Maria Veini on rovaniemeläis-muoniolainen kuvataiteilija ja Yhteispohjoismaisen kirjastoauton autokirjastonhoitaja. Hän käsitellyt jänisaihetta taiteessaan useita vuosia. Sylvilagus tulee nimestä Sylvilagus Europaeus eli pumpulihäntäkaniini.

Näyttelyssä on esillä akryylitekniikalla toteutettuja alla prima eli yhdellä kertaa valmiiksi saatettuja maalauksia, joista oranssien jänisten värimaailman lähtökohtana on ollut taidemaalari Otto Mäkilän teos "Poesie".

Näyttelyn piirrokset on toteutettu litografiana ja tussilla. Piirroksissa esiintyy taiteilijan kehittämä hiljainen jänis, joka ilmaisee sanomatta jääviä asioita. Vaikeneva jänis pukeutuu toisinaan saarelaisasuun, toisinaan taas käyttää aasialaishenkistä mekkoa, joka on viittaus jäniksen historialliseen taustaan mm. kuueläimenä aasialaisessa mytologiassa.

Jänishahmot ovat peräisin taiteilijan omasta mielikuvitusmaailmasta, eikä niillä ole tapana noudattaa liian tiukkoja sääntöjä komposition tai symboliikan suhteen. Sylvilagus ei pyri täydelliseen työn jälkeen, valmiissa saavat näkyä liitu- ja lyijykynäviivat sekä pois pyyhittyjen viivojen jäljet.

Sylvilagus toimi aikaisemmin teollisena valokuvaajana mm. Hollannissa, Ranskassa ja Suomessa. Teollisuuskuvauksen rinnalla hän työskenteli valokuvataiteen parissa. Taiteilija vaihtoi työvälineensä maalaukseen ja opiskeli kirjasto- ja informaatioalalle altistuttuaan fotokemikaaleille, muulta koulutukseltaan hän on mm. taiteen maisteri ja valokuvaaja-artenomi.

Sylvilagus käyttää jänisten luomisprosessissa synestesiaansa eli aistiensa sekoittumista. Työtilassa soi aina tarkoitukseensa valittu musiikki, kuunnelluinta työmusiikkia ovat renessanssi- ja barokkimusiikki.

Lokakuussa 2018 Sylvilagus esittelee lisää tuotantoaan Rovaniemellä Lapin taiteilijaseuran Galleria Napassa, tuleva näyttely koostuu inhimillistettyjen jänishahmojen tulkinnoista akryylimaalauksina ja lito-tussipiirroksina.