SuomeksiIn English

Maria Huhmarniemi

01.07.2013

Kuukauden taiteilija

Korundi, Rovaniemi

Joka päivä 11-18

Mond, Sonne und Regenbogen

Maria Huhmarniemi (s. 1977) on rovaniemeläinen kuvataiteilija, joka käsittelee teoksissaan monikulttuurisuutta. Näyttelyssä Mond, Sonne und Regenbogen hän esittää Himmeli-veistoksiaan.

- Aloitin Himmeli-veistossarjan, kun perussuomalaiset peräänkuuluttivat kuvataiteen suomalaiskansallisuutta vuonna 2011. He esittivät, että vain suomalaisuutta juhlistavan kuvataiteen tulisi saada valtion tukea. Suomalainen kulttuuri ja suomalaiset perinteet ovat kuitenkin syntyneet vuorovaikutuksessa toisiin maihin ja kulttuureihin.

Himmeliä pidetään perinteisenä suomalaisena joulukoristeena. Nykyäänkin ruisoljesta tehty himmeli ripustetaan ruokapöydän päälle joulun ajaksi. Himmelin alkuperä palautuu keskieurooppalaisiin keskiaikaisiin taivaskatoksiin. Saksaksi ja ruotsiksi himmel tarkoittaa taivasta.

- Himmeli-veistosten lähtökohtana ovat äitini tekemät olki- ja korsihimmelit, joita olen jatkanut sinisillä ja punaisilla muovisilla mehupilleillä. Himmeli-veistokissa perinteiset symmetriset muodot jatkuvat rönsyileviksi. Sterni-veistokset ovat keltaisia tähtiä, Haus on talon muotoon viittaava konstruktio ja Rose on ruusuaiheinen sarja punaisia himmeleitä.

Muovipillejä myydään suomalaisissa kaupoissa paketeissa, joissa on sinisiä, punaisia vihreitä ja keltaisia pillejä. Ne ovat myös Saamen lipun ja puvun värit. Saamen lipussa on kaksivärinen ympyrä, jonka sininen osa kuvaa kuuta ja punainen osa aurinkoa. Näyttelyssä ”Mond, Sonne und Regenbogen” Huhmarniemi leikittelee näillä saamelaisilla väreillä sekä kuun ja auringon symboleilla.

Teos Regenbogen (Sateenkaari) on monivärinen himmeli. Huhmarniemi on rakentanut sen värivirheellisistä pilleistä. 

Lisätietoja: Maria Huhmarniemi, 0407639948, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi