SuomeksiIn English

Eero Österberg

01.06.2012

Kuukauden taiteilija

Korundi, Rovaniemi

Avoinna joka päivä klo 11-18

Kesäkuun kuukauden taiteilija on Eero Österbeg. Hänen näyttely Grünewaldin matkassa tuo 1500-luvun alttaritaulun aihepiirin tähän päivään, keskelle nykyajan tragedioita, kärsimystä, henkistä ruhjoutumista, leimaamista ja leimautumista.

Teos Isenheim I-III  muodostuu kolmesta figuurin muotoon sahatuista Grünewaldin alttaritaulusta "irroitetuista" Kristus hahmosta.Tarkastellessamme maalausta (tai kuvia siitä) sijoitamme mielessämme kuvatalkuperäiseen kontekstiin tietämyksemme mukaisesti. 

”Haluan kuvillanituoda  tekijän aihepiireineen tähänpäivään, keskelle nykyajan tragedioita, kärsimystä, henkistä ruhjoutumista,leimaamista ja leimautumista. Uskon että tyylittelyn ja estetisoivan etäännyttämisen ansiostaGrünewaldin kuvat voivat puhutella myös tämän ajan ihmistä.

Mathias Grünewald sai tehtäväksi maalata moniosaisen alttarikaapin aiemmin tehdyn puuveistoksen suojaksi Isenheimin luostarikirkkoon. Grünewald työskenteli teoksen parissa vuodet 1512-1516 keskellä uskonpuhdistuksen suurta murrosta. Tehtävä oli vaativa ja sijoituspaikka erikoinen. Antoniittien veljeskunnan luostari otti hoitaakseen ns. "Pyhän Antoniuksen tuleen" sairastuneet. Tämä torajyvän levittämä paiserutto aiheutti hallusinaatioita sekä hirvittäviä tuskia ja johti pahimmillaan raajojen kuolioon ja amputaatioon. Grünewald halusi lievittää sairaiden tuskia kuvaamalla mm. Kristuksen kärsimystä, kuolemaa ja ylösnousemusta. 

Aikalaiset tunnustivat Grünewaldin ansiot taiteilijana, mutta henkisesti ja taloudellisestikin hän oli tiukoilla. Grünewald avioitui kristityksi kääntyneen Anna-nimisen juutalaistytön kanssa. Anna koki juutalaisvihamielisen ympäristön paineen niin raskaana, että menetti mielenterveytensä. Grünewald kuoli ainoan poikansa menettäneenä leskimiehenä köyhänä metsänleimaajana vuonna 1528. (Paavo Rintala: "Minä Grünewald", Otava 1990)