SuomeksiIn English

Kaija Kiuru

01.09.2015

Kuukauden taiteilija

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

Mielenosoitus

Sodankylän Askan kylässä asuva kuvataiteilija Kaija Kiuru (s. 1959) on valmistunut kuvanveistäjäksi Lahden taideinstituutista vuonna 1991. Taideopintojen lisäksi hän on opiskellut ympäristönsuojelua ja ympäristökasvatusta. Kaija Kiurun teokset ovat installaatioita, valokuvia, veistoksia ja ympäristötaidetta ja ne kertovat usein ihmisen ja luonnon suhteesta. 

Korundin kuukauden taiteilija-näyttelyssä Kiuru esittelee valokuvasarjan Mielenosoitus (2014). Teos kuuluu hänen Suojeltu aapa-teemaansa, joka käsittelee taiteilijan kotikunnassa sijaitsevaa Viiankiaapaa. Valokuvissa seitsemän paikallista ihmistä kertoo suhteestaan Viiankiaapaan. 

Viiankiaapa (n. 66 km2) kuuluu Lapin laajimpiin ja monipuolisimpiin aapasoihin. Sieltä on tavattu 17 kasvilajia ja 21 lintulajia, jotka luokitellaan uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi. Viiankiaapa kuuluu soidensuojelu- ja Natura-alueisiin, mutta alueelle on kuitenkin myönnetty malminetsintälupia. Viiankiaavalta löydettyä nikkeli- ja kupariesiintymää on luonnehdittu vuosisadan malmilöydöksi. 

Viiankiaavassa yhdistyvät ihmisen toiminnan ääripäät: halu suojella ja säästää sekä halu hyödyntää ja tuottaa voittoa. Viiankiaapa on lähellä ja paikallinen, mutta samalla myös globaali, sillä vastaavia yhteentörmäyksiä ihmisen toimien ja luonnonympäristön välillä tapahtuu ympäri maailmaa. Kaija Kiurun Suojeltu aapa-teeman teokset ottavat kantaa suojellun Viiankiaavan puolesta kaivossuunnitelmia vastaan. 

Teostiedot: Mielenosoitus, 2014
7 valokuvaa, kukin 75 x 50 cm
pigmenttivedos - alumiinille pohjustettu, laminoitu 

Taiteilijan yhteystiedot: kkiuru(at)gmail.com
www.kaijakiuru.net