SuomeksiIn English

Seija Ulkuniemi

01.11.2015

Kuukauden taiteilija

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

KYLMÄSTÄ LÄMPIMÄÄN

Muurolassa asuva lappilaissyntyinen kuvataiteilija Seija Ulkuniemi (s. 1963) on valmistunut valokuvaajaksi ammattiopisto Lappiasta vuonna 2011. Hän on perhevalokuvauksesta väitellyt taiteen tohtori, joka toimii kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa. Seija Ulkuniemen teokset ovat yleensä valokuvia ja/tai installaatioita, joissa tekijä käsittelee erilaisia ihmiselämän peruskysymyksiä niin henkilökohtaisella kuin yleisemmällä tasolla. Ulkuniemi on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa Espanjan ja Kuuban taidemuseoiden kokoelmissa. Ulkuniemi on Lapin taiteilijaseuran ja Pohjoinen valokuvakeskus ry:n jäsen. 

KYLMÄSTÄ LÄMPIMÄÄN-valokuvasarjastaan Ulkuniemi kirjoittaa näin: Tammikuu, kuukausista julmin. Lapissa on tammikuussa usein kolmekymmentä astetta pakkasta - Kuubassa se sijaan lämpömittari näyttää plus kolmeakymmentä. Valokuvaaja Seija Ulkuniemi matkusti vuosina 2013-15 Kuubaan karkuun tammikuun kaamosta - kylmästä lämpimään. Hän keräsi turistisella katseellaan valokuviinsa kirjon (mahdollisesti uhanalaisia, katoavia) kuubalaisuuden kliseitä. Kuvia Havannasta, Trinidadista ja Santiago de Cubasta. Karibian valoja ja värejä. Kuuluisaa elämäniloa. Kurkistuksia toiseuden katseella toisten ihmisten toisenlaiseen elämään. Kohtaamisia kasvokkain. 

Toisin sanoen matkamuistoja. Kokoelma menneitä hetkiä, jotka on valikoitu satojen joukosta Pablo Nerudan "Tänä yönä voin kirjoittaa surullisimmat säkeeni" ("Puedo escribir los versos mas tristes esta noche")-runon hengessä: 

"--. Siinä kaikki. Kaukana joku laulaa. Kaukana"

ja

"--. Me, silloiset, emme ole samat enää."

Teostiedot: Runotyttö 2015, digitaalivedos alumiinitaustaiselle akryylille, 20 cm x 30 cm.