Kaikki tapahtumat

Kaisa Sirén – Dancing My Nature

Lapissa valo ja vuodenajat ovat ainutlaatuisia. Valo määrittää vuodenaikoja, joita on täällä ainakin seitsemän. Valoa taas määrittää varjot ja kontrastit. Lappi onkin kontrastien maa. Näiden kontrastien ja valojen erilaisuuteen rakentuu kuvasarjani ”Dancing My Nature”. Kuvaan sarjaa yhteistyössä Lapin Tanssiopiston kanssa. Iso kiitos koreografi Sari Heikkilä ja tanssijat Nea, Vilma, Anna, Sara, Leanna ja Emma, sekä rehtori Satu Posio. Työ on alkanut lokakuussa 2020 ja on vielä kesken, valmistuen syksyllä 2022.   

Lapin monia valoja ja vuodenaikoja määrittää valon kontrasti, lyhyistä talven päivistä kesän kirkkaisiin päiviin ja yöttömään yöhön. Värien kontrasti, kesän vihreästä ja ruskan väriloistosta loppusyksyn harmauden kautta valkoiseen ”värittömään” talveen. Veden olomuotojen kontrasti, kesällä uit yli 25C°:ssa vedessä ja talvella kävelet tai luistelet sen saman veden päällä.  Lämpötilojen kontrasti, kesän lämpimien, 30°C päivien kautta talven 40°C pakkasiin. Säätilojen kontrasti, tyynien kesäiltojen kautta loppusyksyn rajuihin myrskyihin. Äänimaailmojen kontrasti, talvipäivän täydellisen hiljaisuuden jälkeen kevään uskomattoman aktiiviseen linnunlaulun maailmaan. Taivaan värien kontrasti, talven hohtavat tähtitaivaat ja leimuavat revontulet vaihtuvat kesällä yöttömän yön ääripäähän.

Näihin valon ja olomuotojen kontrasteihin perustuvat Seitsemän vuodenaikaa: Helmeilevä kevät toukokuun lopusta juhannukseen, Kirkas kesä juhannuksesta heinäkuun puoliväliin, Hämärä kesä heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, Värikäs syksy elokuun lopusta syyskuun loppuun. Tumma syksy lokakuun puolivälistä joulukuun alkuun. Tumma talvi joulukuun alusta helmikuun puoliväliin sekä Kirkas talvi maaliskuun alusta huhtikuun loppuun. 

Näillä kuvilla haluan tuoda esille pohjoisen valon erityisyyttä ja monipuolisuutta sekä ihmisen tärkeää yhteyttä luontoon.  Kaikki valokuvat ovat tehty kamerassa yhdellä valotuksella, kameran liikautusta hyväksikäyttäen (ICM-tekniikka eli intentional camera movement). Tekniikkaa luo maalauksellisen tunnelman ja jättää tilaa katsojan omille tulkinnoille.

Teokset ovat myytävänä, isot 180€ ja pienet 125€. Kyselyt taiteilijalle. 

Lisätietoja: Kaisa Sirén

Kirkas kesä, Valokuva 2021, Kaisa Sirén